Wat is een stagebedrijfomschrijving?
In je stageverslag ga je in op het stagebedrijf en de externe omgeving. In deze stagebedrijfomschrijving kun je bijvoorbeeld ingaan op:
- het type organisatie (NGO, eenmanszaak, vennootschap, etc.)
- de oprichting en de oprichter
- de omvang van de organisatie (aantal vestigingen, transacties, winst, etc.)
- het aantal medewerkers en afdelingen
- kenmerken van de afdeling waar je stage loopt
- de missie en visie
- de kernactiviteiten
- de interne en externe communicatie
- de huidige situatie
- actuele ontwikkelingen binnen de organisatie
- actuele ontwikkelingen in de omgeving (DESTEP-analyse)
Gerelateerde artikelen
Veelgestelde vragen: Stage
- Hoeveel uur kun je werken naast je studie of stage?
-
Hoeveel uur je kunt werken naast je studie of stage hangt af van het aantal uur dat je aan je studie of stage zit. Gemiddeld besteden studenten nog 16 uur naast hun studie of stage aan een bijbaan. Maar als je studie meer contacturen dan gemiddeld heeft, of als je stage meer uren vraagt, kan dit voor jou anders zijn. Het is aan te raden in een week maximaal 40 uur te besteden aan werken en studeren samen.
Belangrijk is dat je zeker een dag in het weekend vrij hebt voor jezelf, zodat je ook bij kunt komen van je werk- en studietaken.
- Hoe werkt de loonheffingskorting met stage én bijbaan?
-
Loonheffingskorting is korting die je krijgt over de belasting die je betaalt als je werkt. Loonheffingskorting mag je ook toepassen op je stage als je een stagevergoeding ontvangt. Helaas geldt dat je maar voor één baan de loonheffingskorting aan mag hebben staan, dus als je zowel een stage loopt als een bijbaan hebt, kun je maar voor één van de twee banen de loonheffingskorting aanzetten.
Het is aan te raden de loonheffingskorting aan te zetten bij de baan waar je het meeste aantal uren werkt of het meeste verdient.
- Hoe achterhaal je de missie en visie van een bedrijf?
-
Je kunt op verschillende manier achterhalen wat de missie en visie van je opdrachtgever zijn. Vaak worden de missie en visie van een bedrijf simpelweg op de website beschreven. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je jouw opdrachtgever vragen wat de missie en visie zijn.
- Wat is het ABCD-reflectiemodel?
-
Het ABCD-reflectiemodel wordt vooral door docentenopleidingen gebruikt om op situaties te reflecteren. De ABCD-methode staat voor:
- Aanleiding: Wat is er gebeurd?
- Belangrijk: Wat was belangrijk voor je?
- Conclusie: Welke conclusie trok je over hoe te handelen?
- Doen: Handelde je ook zo of deed je iets anders?
- Effect: Wat was het effect van wat je deed?
- F: Ben je tevreden over hoe je hebt gehandeld? Klopte je analyse? En wat had je anders kunnen doen?
- Wat is het model van Korthagen?
-
Het model van Korthagen is een methode die je kunt gebruiken in je reflectieverslag om te reflecteren op je handelen. Het reflectiemodel van Korthagen bestaat uit 5 stappen:
- Je ervaart een betekenisvolle situatie.
- Je blikt hierop terug (de reflectie).
- Je begrijpt de meest belangrijke kenmerken van de ervaring.
- Je bedenkt wat anders zou kunnen in het vervolg; alternatieven.
- Je probeert deze alternatieven uit in de praktijk.
- Waar staat de afkorting STARR voor?
-
De meestgebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie.
- Wat zijn de voordelen van werken als freelancer?
-
Werken als freelancer gaat gepaard met veel voordelen:
- Zelf je uren inplannen. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt. Heb je een tentamenweek of een feestje, dan kun je zelf bepalen dat je vrij bent. Als je tentamenweek is afgelopen, kun je weer meer werk oppakken.
- Meer loon. Als freelancer verdien je vaak meer dan in loondienst. Je bepaalt zelf je uurloon. Als je echt heel goed bent in wat je doet, kun je veel verdienen.
- Flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen waar en voor wie je werkt. Afhankelijk wat het werk, kun je werken vanuit huis, vanuit een kantoor of onderweg.
- Wat is een afstudeerstage?
-
Een afstudeerstage is het moment waarop je je theoretische kennis van de studie in de praktijk brengt. Je gaat aan het werk als stagiair bij een bedrijf en voert een afstudeeropdracht uit.
Bij hbo-studies vormen afstudeerstages bijna altijd een verplicht onderdeel van het laatste jaar, terwijl je bij wo-studies minder vaak een stage loopt. De meeste afstudeerstages duren ongeveer een half jaar.
- Welke informatie bevat een stageovereenkomst?
-
Een stageovereenkomst kan variëren per bedrijf of organisatie, maar dient in ieder geval de volgende onderdelen te bevatten:
- Een functieomschrijving met je taken en verantwoordelijkheden
- Duur van de stageperiode
- Hoogte van de stagevergoeding
- Vaste werktijden op vaste dagen
- Begeleidingsafspraken tussen de onderwijsinstelling en de stageomgeving
- Regels van de stageomgeving
- Richtlijnen voor de toetsing en/of verslaglegging
- Wat is een goede stage?
-
Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluit bij je studie. Verder is het belangrijk om een uitdagende stage te vinden die past bij je niveau, zodat je nog kunt leren en je jezelf niet gaat vervelen.
Ook is het handig om goed uit te zoeken of het bedrijf bereid is een goede leeromgeving te vormen. Dit betekent dat ze een plan moeten hebben met activiteiten die je kunt oppakken. Soms stelt de onderwijsinstelling enkele activiteiten of vaardigheden verplicht. Vraag dus goed na of ze deze begeleiding kunnen bieden.