Waar kan ik voorbeelden van scripties vinden?
Je kunt veel voorbeelden van scripties vinden in gratis toegankelijke, online scriptiebanken (scriptie-databases). Deze worden meestal beheerd door een universiteit of hogeschool en bevatten (bijna) alle scripties en proefschriften die studenten hebben geschreven.
Gerelateerde artikelen
Veelgestelde vragen: Scriptiestructuur
- Wat is het doel van een risicoanalyse?
-
Met een risicoanalyse breng je de interne en/of externe risicofactoren van een bedrijf, organisatie of bepaald project in kaart. Hierbij stel je per bedreiging vast hoe groot de kans is dat het risico werkelijkheid wordt en welke consequenties dat zou hebben voor het bedrijf of project. Tot slot bepaal je de maatregelen om de risico’s te beperken.
- Waar in de scriptie plaats je het nawoord?
-
Als je ervoor kiest een nawoord toe te voegen aan je scriptie, plaats je dit hoofdstuk vlak voor de literatuurlijst.
- Waar komen de aanbevelingen te staan?
-
Je aanbevelingen worden meestal in een apart hoofdstuk opgenomen, na je conclusie en discussie. Je kunt ze ook opnemen in een apart adviesrapport als je opdrachtgever daarom vraagt.
- Welke informatie neem je op in het hoofdstuk met aanbevelingen?
-
In de aanbevelingen geef je je opdrachtgever adviezen over het vraagstuk dat je hebt onderzocht. Je beschrijft welke concrete oplossingen mogelijk zijn op de korte en/of lange termijn en welke maatregelen jij aanraadt op basis van je onderzoek.
- In welk hoofdstuk voeg je de leeswijzer toe?
-
De leeswijzer om de structuur van je scriptie te verduidelijken plaats je in de inleiding. Je kunt dit onderdeel eventueel opnemen in een aparte paragraaf op het eind van de inleiding.
- Waarvoor wordt een leeswijzer gebruikt?
-
De leeswijzer in de inleiding van je scriptie verduidelijkt de structuur van je scriptie. Hierin beschrijf je kort welke informatie ieder hoofdstuk bevat, zodat je lezers kunnen vinden wat ze zoeken en weten wat ze kunnen verwachten.
- Is een figuren- of tabellenlijst verplicht?
-
Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd als je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de lange kant is.
- Waarvoor wordt een figuren- en tabellenlijst gebruikt?
-
In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.
- Wanneer voeg je een begrippenlijst toe aan je scriptie?
-
Je voegt een begrippenlijst toe als deze de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen, dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen. Als je slechts enkele begrippen definieert, is de lijst overbodig.
- Waar in de scriptie plaats je de afkortingenlijst?
-
Je plaatst de afkortingenlijst direct na je inhoudsopgave. Zo kan de lezer op een vaste plaats de betekenis van afkortingen opzoeken.
- Waarvoor wordt een begrippenlijst gebruikt?
-
In de begrippenlijst van je scriptie vermeld je alfabetisch belangrijke begrippen en hun definities. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden zonder te hoeven terugzoeken in de scriptie.
- Waarvoor wordt een afkortingenlijst gebruikt?
-
In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden.
- Wanneer kies je voor een dankwoord?
-
In de meeste gevallen kies je alleen voor een los dankwoord als je heel veel mensen wilt bedanken. Bij een scriptie is dit meestal niet het geval, waardoor je het dankwoord beter kunt opnemen in je voorwoord.
- Waar plaats je het dankwoord in je scriptie?
-
Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze:
- na de titelpagina (of na de informatiepagina en het voorwoord als deze er zijn)
- voor je samenvatting.
Je begint je dankwoord met een korte inleiding van vier tot zeven regels.
- Wanneer gebruik je een informatiepagina?
-
Je kunt gebruikmaken van een informatiepagina als:
- het titelblad mooi is vormgegeven en die extra informatie afbreuk doet aan je titelpagina.
- je wilt dat de titel centraal staat en lezers niet afgeleid kunnen worden door extra informatie.
- de onderwijsinstelling een informatiepagina voorschrijft.
- Welke informatie staat op de informatiepagina van een scriptie?
-
Op de informatiepagina vermeld je de titel (en ondertitel), evenals belangrijke informatie over jezelf (naam, studentenadministratienummer en e-mail), jouw begeleiders en de opleiding. Je sluit af met de datum waarop de scriptie wordt ingeleverd.
- Welke eigenschappen heeft een goede titel?
-
Een goede titel geeft kort en krachtig de inhoud van je scriptie weer. Je geeft informatie over het onderwerp door sleuteltermen te gebruiken en probeert de lezer enthousiast te maken voor je tekst.
- Hoe bedenk je een prikkelende titel?
-
Een pakkende titel op de titelpagina moet onder andere de interesse van je lezer prikkelen. Dit kun je doen door:
- Wat is een scriptiebank?
-
Een scriptiebank wordt vaak beheerd door een universiteit of hogeschool, en bevat (bijna) alle scripties en proefschriften die geschreven zijn door studenten. Scriptiebanken kunnen over het algemeen gratis worden gebruikt, waardoor onderwijsinstellingen bijdragen aan gratis, online toegang tot wetenschappelijke kennis.
- Wat is wetenschappelijke relevantie?
-
Met een wetenschappelijk relevant onderzoek draag je bij aan het bevorderen van de beschikbare wetenschappelijke kennis door bijvoorbeeld:
- een gat (hiaat) in de literatuur op te vullen
- een theoretisch probleem te helpen oplossen
- aan bestaande literatuur bij te dragen
- een nieuw perspectief op het onderwerp te introduceren
Als je een universitaire opleiding volgt, moet je de wetenschappelijke relevantie (ook wel theoretische relevantie genoemd) van je onderzoek bewijzen. Vaak is je onderzoek daarmee ook praktisch relevant.
Je kunt ervoor zorgen dat je onderzoek wetenschappelijk relevant is door na te gaan waar nog geen onderzoek naar gedaan is. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar (nog niet uitgevoerde) vervolgonderzoeken die worden aangeraden in de discussie van wetenschappelijke artikelen of andere scripties.
- Wat is maatschappelijke of praktische relevantie?
-
Een praktisch of maatschappelijk relevant onderzoek draagt bij aan de oplossing voor een probleem, waardoor je bijdraagt aan de maatschappij.
In een maatschappelijk of praktisch relevant onderzoek wil je onder andere:
- nuttige conclusies trekken over de huidige stand van zaken;
- testen of een bepaalde methode werkt of niet;
- leiden tot aanbevelingen om een probleem op te lossen.
- Hoe beschrijf je de afbakening in je scriptie?
-
Je kunt je onderzoek op de volgende manier afbakenen:
- In je inleiding geef je aan op welk onderwerp je precies ingaat
- In het theoretisch kader geef je de definities van bepaalde termen. Dit is de begripsafbakening.
- In de methodologie ga je in op de inclusie- en exclusiecriteria.
- In de conclusie en/of discussie kun je nog eens duidelijk aangeven op welk afgebakend onderwerp je onderzoeksresultaten en conclusie betrekking hebben.
- Waarom moet je je onderzoek afbakenen?
-
Door je onderzoek goed af te bakenen:
- weet je precies wat je onderzoekt en of je onderzoek haalbaar is;
- wordt het gemakkelijker om de probleemstelling en doelstelling te beschrijven;
- kun je eenvoudiger een hoofdvraag en deelvragen formuleren;
- verhoog je de betrouwbaarheid en validiteit van je onderzoek.
- Wat is het doel van een probleemanalyse?
-
Het doel van een probleemanalyse is om je onderwerp te verkennen en af te bakenen, zodat je vervolgens een specifieke probleemstelling en doelstelling kunt formuleren. Ook helpt de probleemanalyse je op weg om de juiste hoofd- en deelvragen op te stellen.
- Wat is een probleemanalyse?
-
De probleemanalyse (ook wel probleemoriëntatie of probleemverkenning genoemd) is een van de belangrijkste stappen in het scriptieproces.
Tijdens je probleemanalyse oriënteer je je op het onderwerp en probeer je dit zo goed mogelijk af te bakenen. Je begint hierbij met een globaal vraagstuk dat zowel praktisch als theoretisch kan zijn.
- Waar plaats je de inhoudsopgave?
-
In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.