Wat is een Eigennaam? | Definitie, Gebruik & Voorbeelden

Een eigennaam is een zelfstandig naamwoord waarmee je een specifieke plaats, persoon of ding aanduidt. Je kunt ze meestal van soortnamen onderscheiden door de hoofdletter, maar niet alle eigennamen krijgen een hoofdletter in het Nederlands.

Voorbeelden van eigennamen zijn voornamen, plaatsnamen, namen van bedrijven en organisaties, en de titels van boeken, films en liedjes.

Voorbeelden: Eigennamen in een zin
Ik ben nog nooit naar Egypte geweest.

De Scribbr Knowledge Base is een handige bron van informatie.

Anna leest op school Max Havelaar.

Haar favoriete liedje van Michael Jackson was “Human Nature“.

Eigennamen vs soortnamen

Eigennamen worden onderscheiden van soortnamen. Als een zelfstandig naamwoord geen eigennaam is, is het een soortnaam, en vice versa.

What Is a Proper Noun?
  • Eigennamen (proper nouns) duiden specifieke personen, dingen en plaatsen aan. Ze krijgen bijna altijd een hoofdletter.
  • Soortnamen (common nouns) zijn algemener. Hiermee duidt je algemene “soorten” mensen, dingen en plaatsen aan. Ze krijgen over het algemeen alleen een hoofdletter aan het begin van de zin.
Voorbeelden: Eigennamen en soortnamen
Barbara’s kat heet Loki.

Reza is een onderwijsassistent op het Brouwercollege.

Bij deze missie liepen mensen (Neil Armstrong en Buzz Aldrin) op het oppervlak van de maan.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Lidwoorden voor eigennamen

In tegenstelling tot soortnamen worden eigennamen meestal niet voorafgegaan door lidwoorden of determinatoren. Als iemand bijvoorbeeld “Robin” heet, zou je niet snel “de Robin”, “een Robin” of “die Robin” zeggen, maar gewoon “Robin”.

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. De namen van sommige landen en organisaties worden namelijk voorafgegaan door een lidwoord. Meestal bevatten deze namen woorden die als soortnaam worden gezien (zoals “republiek”). Het lidwoord zelf krijgt dan geen hoofdletter, tenzij het aan het begin van de zin staat.

Voorbeelden: Eigennamen met bepaalde lidwoorden
De spanningen tussen China en de Verenigde staten nemen toe.

De Hema verkoopt ieder jaar oliebollen, in tegenstelling tot de Bijenkorf.

Verder staan sommige eigennamen altijd in het meervoud. Ook deze eigennamen worden vaak voorafgegaan door een bepaald lidwoord (de, het). Deze lidwoorden krijgen geen hoofdletter, tenzij ze aan het begin van de zin staan.

Voorbeelden: Eigennamen in het meervoud
De Bahama’s zijn een land in het Caraïbisch gebied.

De Alpen zijn verspreid over acht staten.

Het is ook mogelijk om eigennamen te behandelen als soortnamen, bijvoorbeeld om naar een groep mensen of dingen met dezelfde naam te verwijzen of om onderscheid te maken tussen leden van die groep. In deze gevallen worden lidwoorden, determinatoren en bijvoeglijk naamwoorden op dezelfde manier gebruikt als bij soortnamen.

Voorbeelden: Eigennamen die worden behandeld als soortnamen
De Smitjes zijn een leuke familie.

Nee, ik bedoel niet die Zoë! Ik bedoel roodharige Zoë.

Ik kende ooit een Owen.

London is eigenlijk een veelvoorkomende plaatsnaam. In Noord-Amerika zijn al 11 Londons.

Veelgestelde vragen over eigennamen

Welke 10 woordsoorten kent het Nederlands?

Het Nederlands kent 10 woordsoorten, namelijk:

Welke soorten zelfstandig naamwoorden zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop je onderscheid kunt maken tussen verschillende soorten zelfstandig naamwoorden. Een zelfstandig naamwoord kan ook in meerdere categorieën vallen of van categorie veranderen, afhankelijk van de context.

De belangrijkste soorten zijn:

Wat is het verschil tussen een zelfstandig naamwoord en een voornaamwoord?

Voornaamwoorden zijn woorden zoals “ik”, “zij” en “hij” die op eenzelfde manier worden gebruikt als zelfstandig naamwoorden. Ze worden ingezet om te verwijzen naar een zelfstandig naamwoord dat al genoemd is of om naar jezelf of andere personen te verwijzen.

Voornaamwoorden kunnen net als zelfstandig naamwoorden de kern van een naamwoordgroep vormen, en ze komen voor als onderwerp of object bij een werkwoord. In tegenstelling tot zelfstandig naamwoorden kunnen voornaamwoorden wel van vorm veranderen (bijvoorbeeld van “ik” naar “mij”) op basis van de grammaticale context waarin het woord voorkomt.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2022, 28 oktober). Wat is een Eigennaam? | Definitie, Gebruik & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 13 november 2024, van https://www.scribbr.nl/taalregels-schrijftips/eigennaam/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.