Stage zoeken | Tips voor het zoeken van een stage

Een stage loop je meestal voor een periode van zes maanden, een vrij lange tijd. Je kunt je stage voor jezelf leuker maken door zorgvuldig op zoek te gaan naar een stageadres. Een stage zoeken is echter niet altijd makkelijk.

Zoek naar een bedrijf dat je interesseert, waar je binnen de bedrijfscultuur past en dat zich voor jou op een geschikte locatie bevindt. Waar je stage gaat lopen heb je voor een groot deel zelf in de hand, waarom zou je daar niet van profiteren?

Stage zoeken: Hoe begin ik?

Natuurlijk kunnen we je een lijstje voorschotelen van websites met stagevacatures, wat we ook zullen doen verderop in dit artikel. Probeer echter eerst eens na te denken over wat jij zelf wil. Stel jezelf de vragen:

  • Wat verwacht ik van mijn stage?
  • Wat wil ik leren?
  • Welke bedrijven interesseren mij?
  • Welke bedrijfscultuur past bij mij?

    Het is namelijk niet zo dat je alleen kunt reageren op bestaande vacatures. Je kunt ook zelf initiatief nemen en open solliciteren voor een stage.

    Het voordeel daarvan is dat je de kans creëert om bij een bedrijf terecht te komen dat jou écht interesseert. Daarbij blijkt jouw motivatie en interesse voor het bedrijf al uit het feit dat je het lef hebt om zelf initiatief te nemen: dit maakt sowieso een goede eerste indruk.

    Wie helpt jou met nakijken?

    Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

    • Familie
    • Vrienden
    • Studiegenoten
    • Scribbr

    We staan altijd voor je klaar

    Wat is een goede stage?

    Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluiting heeft met je studie.

    Daarnaast moet je op zoek gaan naar uitdaging. Niets is saaier dan een stage die gaat vervelen. Bovendien leer je daar ook weinig van.

    Zorg daarom dat je stage past bij je niveau, maar dat je stage ook genoeg nieuwe, lastige en spannende onderdelen bevat.

    In de stageovereenkomst vind je de functieomschrijving. Hierin staat welke taken en verantwoordelijkheden jij hebt. Verder worden de stageperiode, de stagevergoeding, werktijden, begeleidingsafspraken en regels hierin vastgelegd.

    De overeenkomst is een contract tussen jou, het stagebedrijf en je opleiding. Lees het contract van te voren goed, ben kritisch en stel vragen bij onduidelijkheden. Bekijk eventueel ook een voorbeeld van een stageovereenkomst.

    Waar moet ik stages zoeken?

    Zodra je voor jezelf duidelijk hebt wat voor stage je zoekt, kun je gaan solliciteren. Je kunt zelf initiatief nemen, maar je kunt ook rondneuzen in de al bestaande stagevacatures. Waar vind je vacatures?

    Onderstaande websites zijn handig voor het zoeken naar een stage in het mbo, hbo en wo:

    Voor wo-studenten is er verder nog de academische stagebemiddelaar Integrand en voor de studenten die graag een stage in het buitenland willen lopen de website buitenlandsestage.nl.

    Tip
    We hebben ook nog een specifieke pagina met stages en bijbanen. Daar kan je ook nog een kijkje nemen!

    Een stage gevonden, en nu?

    Je hebt jouw ideale stage gevonden, tijd om een motivatiebrief te schrijven en te solliciteren! Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!

    Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

    Ontdek nakijken op taal

    Veelgestelde vragen over een stage zoeken

    Wat is een goede stage?

    Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluit bij je studie. Verder is het belangrijk om een uitdagende stage te vinden die past bij je niveau, zodat je nog kunt leren en je jezelf niet gaat vervelen.

    Ook is het handig om goed uit te zoeken of het bedrijf bereid is een goede leeromgeving te vormen. Dit betekent dat ze een plan moeten hebben met activiteiten die je kunt oppakken. Soms stelt de onderwijsinstelling enkele activiteiten of vaardigheden verplicht. Vraag dus goed na of ze deze begeleiding kunnen bieden.

    Waar vind je een stage?

    Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar een stage. Zo kun je zelf initiatief nemen en een bedrijf of organisatie aanschrijven, maar je kunt ook op bestaande vacatures reageren. Deze vind je bijvoorbeeld:

    Als wo-student kun je ook gebruikmaken van de academische stagebemiddelaar Integrand, en voor internationale stages kun je de website buitenlandsestage.nl raadplegen.

    Welke informatie bevat een stageovereenkomst?

    Een stageovereenkomst kan variëren per bedrijf of organisatie, maar dient in ieder geval de volgende onderdelen te bevatten:

    • Een functieomschrijving met je taken en verantwoordelijkheden
    • Duur van de stageperiode
    • Hoogte van de stagevergoeding
    • Vaste werktijden op vaste dagen
    • Begeleidingsafspraken tussen de onderwijsinstelling en de stageomgeving
    • Regels van de stageomgeving
    • Richtlijnen voor de toetsing en/of verslaglegging

    Citeer dit Scribbr-artikel

    Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

    Scharwächter, V. (2023, 30 maart). Stage zoeken | Tips voor het zoeken van een stage. Scribbr. Geraadpleegd op 18 november 2024, van https://www.scribbr.nl/stage/tips-stage-zoeken/

    Wat vind jij van dit artikel?
    Veronique Scharwächter

    Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.