Stagebedrijf en omgeving omschrijven | Uitleg & onderdelen
In ieder stageverslag moet je een hoofdstuk opnemen waarin je jouw stagebedrijf en de externe omgeving beschrijft. Je gaat hierbij in op de kenmerken van de organisatie die nodig zijn om de lezer een goed beeld te geven van de organisatie, en die relevant zijn voor jouw stage en/of onderzoek.
Onderdelen stagebedrijfomschrijving
Je zou kunnen ingaan op:
- het type organisatie (NGO, eenmanszaak, vennootschap, etc.)
- de oprichting en de oprichter
- de vestiging
- de omvang van de organisatie (aantal vestigingen, transacties, winst, etc.)
- het aantal medewerkers
- het aantal afdelingen
- kenmerken van de afdeling waar je stage loopt
- de missie en visie
- de kernactiviteiten
- de uitvoeringswijze van deze kernactiviteiten
- de interne en externe communicatie
- de huidige situatie
- groeit het bedrijf, maakt het winst, maakt het verlies, moet het personeel ontslaan, wil het zich uitbreiden, wil het internationaal gaan opereren, is de situatie constant gebleven, etc.?
- actuele ontwikkelingen binnen de organisatie
- actuele ontwikkelingen in de omgeving (e.g., aan de hand van een DESTEP-analyse)
Voorbeeld stagebedrijfomschrijving
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Interne analyse en/of externe analyse in je stageverslag
Als je een hbo-opleiding volgt, ga je dieper in op de stagebedrijf-omschrijving in de vorm van een interne en/of externe analyse. Hierin beschrijf je op analytische wijze de interne en externe omgeving van jouw stagebedrijf. Dit doe je om te achterhalen welke factoren mogelijk bijdragen aan het probleem dat je onderzoekt.
Of je alleen een interne of ook een externe analyse doet of andersom, is afhankelijk van de aard van je stagewerkzaamheden en/of onderzoeksprobleem. Als je bijvoorbeeld alleen onderzoek doet naar de interne communicatie binnen je stagebedrijf, is het niet nodig een externe analyse te doen.
Interne analyse
De interne analyse gaat in op je stagebedrijf zelf. Hiermee bied je jouw lezer inzicht in het functioneren van het bedrijf en beschrijf je waarom het bedrijf zo functioneert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het visgraatmodel of het 7s-model van McKinsey gebruiken.
Externe analyse
De externe analyse is gericht op de externe omgeving van je stagebedrijf. Deze analyse geeft weer wat voor impact bijvoorbeeld de fysieke omgeving, concurrenten, trends, doelgroepen en/of technologische ontwikkelingen op het bedrijf hebben. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een SWOT-analyse, DESTEP-analyse of het vijfkrachtenmodel van Porter gebruiken.
Een stage gevonden, en nu?
Je hebt jouw ideale stage gevonden bij het perfecte stagebedrijf, tijd om een motivatiebrief te schrijven en te solliciteren! Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!
Stage lopen
Stageverslag schrijven
Reflectieverslag schrijven
Veelgestelde vragen over een stagebedrijf
- Wat is een stagebedrijfomschrijving?
-
In je stageverslag ga je in op het stagebedrijf en de externe omgeving. In deze stagebedrijfomschrijving kun je bijvoorbeeld ingaan op:
- het type organisatie (NGO, eenmanszaak, vennootschap, etc.)
- de oprichting en de oprichter
- de omvang van de organisatie (aantal vestigingen, transacties, winst, etc.)
- het aantal medewerkers en afdelingen
- kenmerken van de afdeling waar je stage loopt
- de missie en visie
- de kernactiviteiten
- de interne en externe communicatie
- de huidige situatie
- actuele ontwikkelingen binnen de organisatie
- actuele ontwikkelingen in de omgeving (DESTEP-analyse)
- Welke soorten afstudeeropdrachten zijn er bij een stage?
-
Met jouw afstudeeropdracht help je het stagebedrijf, bijvoorbeeld door bij te dragen aan de ontwikkeling van een product, de verbetering van bedrijfsprocessen of met een adviesplan.
De twee belangrijkste soorten zijn:
- De praktijkgerichte opdracht (komt het meest voor bij hbo-opleidingen). Je voert een opdracht uit voor het stagebedrijf, waarna je een stageverslag schrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw product.
- De onderzoeksopdracht. Je opdracht is verbonden aan een onderzoek op de hogeschool of universiteit. Over dit onderzoek schrijf je een scriptie onder begeleiding van een docent of hoogleraar.
- Wat is een goede stage?
-
Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluit bij je studie. Verder is het belangrijk om een uitdagende stage te vinden die past bij je niveau, zodat je nog kunt leren en je jezelf niet gaat vervelen.
Ook is het handig om goed uit te zoeken of het bedrijf bereid is een goede leeromgeving te vormen. Dit betekent dat ze een plan moeten hebben met activiteiten die je kunt oppakken. Soms stelt de onderwijsinstelling enkele activiteiten of vaardigheden verplicht. Vraag dus goed na of ze deze begeleiding kunnen bieden.
- Welke informatie bevat een stageovereenkomst?
-
Een stageovereenkomst kan variëren per bedrijf of organisatie, maar dient in ieder geval de volgende onderdelen te bevatten:
- Een functieomschrijving met je taken en verantwoordelijkheden
- Duur van de stageperiode
- Hoogte van de stagevergoeding
- Vaste werktijden op vaste dagen
- Begeleidingsafspraken tussen de onderwijsinstelling en de stageomgeving
- Regels van de stageomgeving
- Richtlijnen voor de toetsing en/of verslaglegging
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.