Wat is dyslexie? Ervaar het nu zelf met deze simulator

Als je zelf geen dyslexie hebt is het moeilijk om je voor te stellen hoe dit voelt. Een bekende beschrijving van dyslexie is dat het lijkt alsof de letters verspringen. De letters staan er wel en ze zijn los van elkaar ook prima te lezen maar het is lastig om snel woorden te herkennen.

Ervaar het zelf

Op deze pagina kun je ervaren hoe het is om dyslexie te hebben. Deze ervaring is gebaseerd op ‘typoglykemie’. Dat is een onofficiële term voor het fenomeen dat woorden waarvan de eerste en laatste letters blijven staan, maar de letters daar tussenin door elkaar gehusseld zijn, goed leesbaar blijven. Bovendien verspringen de letters in het midden ook nog eens om het extra lastig te maken.

Start dyslexiesimulator

Je kan zo zien hoe frustrerend het is om op deze manier een tekst te moeten lezen. Lezen is voor mensen met dyslexie een heel inspannende taak. Maar dit toont niet hoe het voor iedereen is. Er zijn natuurlijk verschillen.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Oorsprong dyslexie

Het woord dyslexie betekent letterlijk beperkt lezen en is afkomstig uit het Grieks. Er is nog erg veel discussie over het ontstaan van dyslexie maar men neemt meestal aan dat de oorzaak is gelegen in het slecht functioneren van de fonologische taalverwerking. Er zijn verschillende vormen van dyslexie en deze hangen samen met specifieke problemen die mensen ondervinden tijdens het lezen.

De problemen kunnen verdeeld worden in twee categorieën. Ten eerste kun je problemen hebben met het herkennen van het visuele woordbeeld. Daarnaast kun je ook moeite hebben met het begrijpen van taal en klanken.

Veel kinderen overwinnen hun dyslectische problemen, maar kunnen als volwassenen subtiele problemen met lezen en schrijven hebben.

Scriptie schrijven met dyslexie

Als je dyslexie hebt en je bent je scriptie aan het schrijven is dit vaak extra lastig. Dit komt omdat je veel literatuur moet lezen en analyseren. Hier doe je dan vaak langer over dan de gemiddelde student.

Naast het vele leeswerk moet je natuurlijk ook nog je scriptie schrijven. Dit kan ook extra moeilijk zijn. Je kunt daarom je scriptie laten nakijken door een editor van Scribbr. Zo krijg je persoonlijke opbouwende feedback op je scriptie en weet je zeker dat alle taalfouten, spelfouten en kromme zinnen worden verbeterd.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Driessen, K. (2023, 01 maart). Wat is dyslexie? Ervaar het nu zelf met deze simulator. Scribbr. Geraadpleegd op 27 januari 2025, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/dyslexie/

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.