De leeswijzer in de inleiding van je scriptie verduidelijkt de structuur van je scriptie. Hierin beschrijf je kort welke informatie ieder hoofdstuk bevat, zodat je lezers kunnen vinden wat ze zoeken en weten wat ze kunnen verwachten.
Je kunt ook leeswijzers gebruiken aan het begin van ieder hoofdstuk om hierin kort de (paragraaf)structuur per hoofdstuk uit te leggen. Zorg er in ieder geval voor dat je leeswijzer(s) prettig leesbaar zijn door verschillende zinsconstructies, werkwoorden en correcte synoniemen te gebruiken.
Let opVolgens de meeste referentiestijlen schrijf je “hoofdstuk” met een hoofdletter als je naar specifieke hoofdstukken verwijst (bijvoorbeeld Hoofdstuk 2, Hoofdstuk 4). Dit is ook het geval als je de APA-stijl gebruikt. Controleer altijd de richtlijnen van je onderwijsinstelling om het zeker te weten. In dit artikel volgen we de APA-richtlijnen.
de actieve vorm met het hoofdstuk of de paragraaf als onderwerp (IS-AV-constructie)
met specifieke werkwoordelijke uitdrukkingen, zoals:
aan bod komen, aan de orde komen, de nadruk liggen op, plaatsvinden, focus liggen op, volgen
Voorbeeldzinnen voor de leeswijzer
Voorbeeld: Ik-vormIn Hoofdstuk 1 ga ik in op de aanleiding van het probleem. In Hoofdstuk 2 ga ik in op het literatuuronderzoek en in Hoofdstuk 3 bespreek ik de methode.Voorbeeld: Passieve vormIn Hoofdstuk 1 wordt de aanleiding van het probleem gepresenteerd en in Hoofdstuk 2 wordt de relevante literatuur besproken.Voorbeeld: IS-AV-constructie als afwisselingHoofdstuk 1 presenteert de aanleiding van het probleem en Hoofdstuk 2 beschrijft de relevante literatuur.
In Hoofdstuk 2 komen de knelpunten naar voren en in Hoofdstuk 3 staat de oplossing centraal. Hoofdstuk 4 eindigt met de resultaten.
Hoofdstuk 3 geeft zijn mening over probleem X.
Let op: De IS-AV-constructie is handig om te gebruiken voor de afwisseling. Hoewel een hoofdstuk feitelijk niet iets kan presenteren, eindigen of bespreken, kun je dit wel zo opschrijven. Gebruik deze constructie alleen op een redelijke manier. Een hoofdstuk kan bijvoorbeeld echt geen mening geven. In dat geval moet je de ik-vorm of passieve vorm gebruiken.
Voorbeeld: Met specifieke werkwoordelijke uitdrukkingenIn Hoofdstuk 5 komen de resultaten aan bod.
Je kunt ergens op ingaan, iets bespreken, iets presenteren, aantonen, laten zien, maar wat nog meer? Presenteer de inhoud van je tekst met behulp van deze werkwoorden die je kunt gebruiken in de ik-vorm, de passieve vorm en de IS-AV-constructie.
Voorbeelden van werkwoorden in je leeswijzer
Aangeven
Formuleren
Nadruk leggen op
Uiteenzetten
Aantonen
Gebruikmaken
Omschrijven
Uitleggen
Antwoord geven op
Geven
Onderbouwen
Uitvoeren
Behandelen
Ingaan op
Pijlen richten op
Uitwerken
Beschrijven
Introduceren
Presenteren
Verbinden
Bespreken
Inzicht bieden in
Richten op
Vergelijken
Bieden
Inzicht geven in
Samenvatten
Weergeven
Definiëren
Kijken naar
Schetsen
Wijden aan
Focus leggen op
Koppelen aan
Toelichten
Handige werkwoorden ter afwisseling in je leeswijzer (IS-AV)
De werkwoorden die hieronder staan, kun je alleen gebruiken in combinatie met een IS-AV-constructie of omdat het specifieke werkwoordelijke uitdrukkingen zijn.
Voorbeelden van werkwoorden voor de IS-AV-constructie
Aan bod komen
Bevatten
In het teken staan van
Resulteren
Aan de orde komen
Blijken
Leiden tot
Starten
Beginnen
Centraal staan
Naar voren komen
Volgen
Bestaan
Eindigen
Nadruk leggen op
Voortvloeien
Betreffen
Hebben
Plaatsvinden
Let opControleer altijd goed de betekenis van de werkwoorden en maak vervolgens pas de keuze voor een bepaald werkwoord en een bepaalde werkwoordconstructie.
Als je naar hoofdstukken of paragrafen verwijst in je tekst, dan kun je het best cijfers gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat je consistent bent in je keuze. Gebruik of cijfers of schrijf de getallen uit.
De leeswijzer in de inleiding van je scriptie verduidelijkt de structuur van je scriptie. Hierin beschrijf je kort welke informatie ieder hoofdstuk bevat, zodat je lezers kunnen vinden wat ze zoeken en weten wat ze kunnen verwachten.
De leeswijzer om de structuur van je scriptie te verduidelijken plaats je in de inleiding. Je kunt dit onderdeel eventueel opnemen in een aparte paragraaf op het eind van de inleiding.
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.
Benders, L.
& Scharwächter, V.
(2023, 09 januari). Tips voor een duidelijke leeswijzer in je scriptie | Voorbeelden. Scribbr.
Geraadpleegd op 10 februari 2025,
van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/leeswijzer-scriptie/
Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.