Informatiepagina van je scriptie | Template & Voorbeeld

De informatiepagina van je scriptie geeft belangrijke informatie over je onderzoek. De informatiepagina volgt direct na je titelpagina.

Op je informatiepagina vermeld je de titel (en ondertitel) van je scriptie en belangrijke informatie over jezelf (naam en studentnummer), je opleiding, afdeling en onderwijsinstelling, en jouw begeleider(s). Je sluit af met de datum waarop de scriptie wordt ingeleverd.

Waarom voeg je een informatiepagina toe?

Een informatiepagina voeg je toe aan je onderzoek om de lezers meer informatie te geven over je scriptie.

Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een informatiepagina wanneer het titelblad mooi is vormgegeven en die extra informatie je titelblad dan teniet doet. Of je wilt dat de titel centraal staat en de lezers niet worden afgeleid door extra informatie.

Let op
Het is meestal niet verplicht om een informatiepagina toe te voegen. Toch heeft elke onderwijsinstelling eigen richtlijnen over de structuur van een scriptie. Controleer dus altijd of jouw opleiding een informatiepagina voorschrijft.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Titelpagina vs informatiepagina

Een titelpagina is het voorblad van je scriptie. Met het voorblad hoop je de lezers te prikkelen en enthousiasmeren om je onderzoek te lezen.

Op het titelblad kun je naast de titel ook aanvullende informatie vermelden, zoals je naam en studentnummer, type document, opleiding, afdeling en onderwijsinstelling, naam van je begeleider(s) en inleverdatum. Soms wordt  een illustratie toegevoegd.

Een informatiepagina kun je direct na de titelpagina toevoegen als je niet alle informatie op het titelblad kwijt wilt, bijvoorbeeld omdat je vindt dat die informatie afleidt van de titel of opmaak.

Voorbeeld informatiepagina

Hieronder staan voorbeelden van een titelpagina (links) en een informatiepagina (rechts):

Voorbeeld informatiepagina

Template informatiepagina

Om je op weg te helpen, hebben we een template gecreëerd van een titelpagina met een informatiepagina die je zelf kunt invullen. Je kunt dit template hieronder downloaden in het door jou gewenste format:

Google Docs template Word template

Twijfel je nog over de opmaak van je informatiepagina? Doe dan een Lay-out Check en laat je scriptie nakijken door één van onze lay-out experts.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Checklist: Informatiepagina

0 / 10

Goed bezig!

Je informatiepagina zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar informatiepagina checklist

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een titelpagina en een informatiepagina?

Een titelpagina is het voorblad van je scriptie of andere opdracht. Hiermee wil je de lezer prikkelen om je onderzoek te lezen. Op de titelpagina staan in ieder geval de titel en eventuele ondertitel van je scriptie, en je eigen naam.

Een informatiepagina is een optionele pagina in je scriptie die direct na de titelpagina volgt. Hier kun je belangrijke informatie vermelden die je niet kwijt wilt op de titelpagina, bijvoorbeeld omdat de tekst afleidt van de titel of opmaak.

Wanneer gebruik je een informatiepagina?

Je kunt gebruikmaken van een informatiepagina als:

  • het titelblad mooi is vormgegeven en die extra informatie afbreuk doet aan je titelpagina.
  • je wilt dat de titel centraal staat en lezers niet afgeleid kunnen worden door extra informatie.
  • de onderwijsinstelling een informatiepagina voorschrijft.
Waarvoor gebruik je een ondertitel?

Het is belangrijk dat de hoofdtitel kort en krachtig is. Soms wil je echter nog meer informatie geven over je onderzoek.

Met een ondertitel kun je het onderwerp nader specificeren of bijvoorbeeld ingaan op het soort onderzoek, je opdrachtgever of variabelen uit je hoofdvraag.

Een ondertitel plaats je onder de hoofdtitel op de titelpagina.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Mertens, M. & Scharwächter, V. (2022, 19 december). Informatiepagina van je scriptie | Template & Voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 20 januari 2025, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/informatiepagina-van-de-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Michelle Mertens

Michelle verzorgt de support bij Scribbr. Ze krijgt veel vragen van studenten; zo weet ze wat er speelt en waar studenten tegenaan lopen. Met duidelijke uitleg probeert ze de studenten verder te helpen.