Begrippenlijst van een scriptie | Uitleg & Voorbeeld

De begrippenlijst (glossary), ook wel verklarende woordenlijst genoemd, is een alfabetische opsomming van alle begrippen in je scriptie die voor de gemiddelde lezer niet meteen duidelijk zijn.

Voorbeeld: Verklaring begrip
Taalontwikkelingsstoornis. Een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis waardoor de hersenen taal minder goed verwerken. Dit kan zich uiten in moeite met het spreken of begrijpen van taal.

Voorbeeld begrippenlijst

begrippenlijst-scriptie-voorbeeld

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Wanneer maak je gebruik van een begrippenlijst?

Je voegt een begrippenlijst toe als deze de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Begrippenlijsten zijn niet verplicht, maar als je gebruikmaakt van veel technische of vakspecifieke termen dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen.

Alfabetische volgorde

In de begrippenlijst som je de begrippen alfabetisch op en geef je een beknopte uitleg of definitie. Op deze manier kan de lezer de begrippen gemakkelijk opzoeken.

Let op
Een afkorting verklaar je niet in de begrippenlijst. Als je veel afkortingen hebt doe je dit in de afkortingenlijst. Heb je maar enkele afkortingen in je scriptie? Dan kun je de afkortingen in de tekst verklaren.

Waar zet je de begrippenlijst in je scriptie?

Je plaatst de begrippenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. Zo kunnen de lezers van je scriptie eerst de belangrijkste begrippen doornemen, voordat ze je scriptie daadwerkelijk gaan lezen.

Mocht je maar een paar begrippen hebben die je moet verklaren, dan kun je ervoor kiezen de verklaringen in een voetnoot toe te voegen. Zo hoeft de lezer niet terug te bladeren naar de begrippenlijst. Doe dit alleen als de richtlijnen van je referentiestijl of opleiding dit toestaan.

Tip
Vergeet niet om je begrippenlijst op te nemen in je inhoudsopgave.

Bronvermeldingen in je begrippenlijst

Definities in begrippenlijsten vallen meestal in de categorie algemene kennis, wat betekent dat ze niet per se geciteerd hoeven te worden.

Als je echter hele specifieke definities of definities van onbekende begrippen verklaart in je begrippenlijst, is het wel verstandig om een bronvermelding toe te voegen. Als je twijfelt, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen om plagiaat te voorkomen.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Meer lijsten in je scriptie

Naast de begrippenlijst kun je ook een afkortingenlijst en een figuren- en tabellenlijst toevoegen. Hierbij hanteer je de onderstaande volgorde:

Veelgestelde vragen

Waarvoor wordt een begrippenlijst gebruikt?

In de begrippenlijst van je scriptie vermeld je alfabetisch belangrijke begrippen en hun definities. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden zonder te hoeven terugzoeken in de scriptie.

Wanneer voeg je een begrippenlijst toe aan je scriptie?

Je voegt een begrippenlijst toe als deze de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen, dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen. Als je slechts enkele begrippen definieert, is de lijst overbodig.

Waarvoor wordt een afkortingenlijst gebruikt?

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden.

Wat is een begrippenlijst in het Engels?

In het Engels heet een begrippenlijst een glossary (ook wel glossary of terms).

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 05 januari). Begrippenlijst van een scriptie | Uitleg & Voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/begrippenlijst-van-een-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.