Vier tips om een interview op te nemen voor je scriptie

Als je ervoor kiest om data te verzamelen door participanten te interviewen, is het vaak een goed idee om de interviews op te nemen. Zo hoef je tijdens het luisteren niet mee te schrijven, kun je het interview later eenvoudig transcriberen en heb je de “ruwe data” tot je beschikking.

Als je ervoor kiest om je interviews op te nemen, is het van belang dat je opnamen van goede kwaliteit zijn. Lees onze vier tips om ervoor te zorgen dat jouw audio of video-opnamen bruikbaar zijn.

Let op: Je mag een interview alleen opnemen als de participant hier toestemming voor geeft. Tegenwoordig is het vaak verplicht om participanten een informed consent-formulier te laten tekenen.

Tip 1: Kies goede opname-apparatuur

Je kunt een interview op verschillende manieren opnemen, zoals met een app op je telefoon, met een voicerecorder of met een videocamera. Deze methoden hebben elk hun voor- en nadelen.

Mobiele apps

Er bestaan verschillende apps die je kunt gebruiken om via je telefoon een interview op te nemen. Zo heb je de Smart Recorder voor iOS en de Easy Voice Recorder Pro voor Android. Dit soort apps zijn vaak gratis of relatief goedkoop en kunnen goed van pas komen.

Een nadeel van deze opname-apps is dat de kwaliteit van een opname via je telefoon meestal beperkt is. Ook kun je tijdens het interview berichten ontvangen op je telefoon, die de opname verstoren. Bovendien is je telefoon vaak niet goed beveiligd, waardoor deze niet voldoet aan eventuele databeschermingseisen van je opleiding.

Voicerecorders

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in een goede voicerecorder die speciaal gemaakt is om interviews op te nemen. Deze methode heeft een hoger prijskaartje, maar je kunt wel kwalitatief goede opnamen maken.

Als je de voicerecorder niet meer nodig hebt, kun je deze altijd nog doorverkopen aan een medestudent. Zo kunnen meerdere mensen ervan profiteren en verlaag je de kosten voor jezelf. Dit betekent natuurlijk ook dat je zelf kunt kijken of je een tweedehands voicerecorder kunt vinden. In veel gevallen bieden onderwijsinstellingen ook gratis opnameapparatuur aan die je kunt lenen.

Bedenk hierbij vooral in welke mate de kwaliteit van de opname van belang is. Hoef je een opname enkel terug te luisteren om de tekst te transcriberen? Dan is de kwaliteit niet van groot belang. Gebruik je een opname bijvoorbeeld om iets over iemands spraakkenmerken of ademhaling te kunnen zeggen? Dan wil je wellicht een opname van betere kwaliteit.

Videocamera’s

Als je een interview met een videocamera vastlegt, hoor je niet alleen wat de respondent heeft gezegd, maar zie je ook hoe diegene op je reageerde en welke lichaamstaal gebruikt werd. Het nadeel hiervan is dat respondenten zich door de camera ongemakkelijk kunnen voelen, wat de validiteit van je onderzoek negatief kan beïnvloeden.

Op veel onderwijsinstellingen bestaat ook de mogelijkheid om video-opnameapparatuur te lenen. Zo kun je goedkoop een professionele opname van jouw interview maken. Het kan daarom nooit kwaad om na te vragen of jouw onderwijsinstelling die optie biedt.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Tip 2: Kies een rustige interviewlocatie

De locatie waar je het interview afneemt is van belang voor de kwaliteit van je opname. Het is aan te raden om publieke plekken, zoals restaurants en buitenlocaties, te vermijden. Daar zijn vaak veel achtergrondgeluiden en andere gesprekken die je opname kunnen verstoren. Kies daarom het liefst voor een rustige locatie, zoals een bibliotheek of bij een respondent thuis.

Als je het interview niet wilt opnemen, kan zo’n neutrale locatie er juist voor zorgen dat de respondent zich ontspant.

Tip 3: Plaats de opnameapparatuur juist

Bij het opnemen van een interview bestaat het risico dat niet duidelijk te horen is wat een respondent precies zegt. Daarom is het belangrijk dat je de opnameapparatuur dicht bij de respondent neerlegt. Dat wat de respondent zegt is immers belangrijker dan de vragen die jij stelt, omdat je die vaak al (deels) op papier hebt staan.

Ook is het prettig om de opnameapparatuur tijdens het interview stil te laten liggen, zodat respondenten zich niet continu bewust zijn van het feit dat ze worden opgenomen.

Tip 4: Test je opnameapparatuur en interviewomgeving

Tot slot is het van belang om te testen of je opnameapparatuur goed werkt, waar je deze precies moet plaatsen om het gesprek goed te kunnen opnemen en of de interviewomgeving rustig genoeg is. Daarom is het aan te raden om een “testinterview” af te nemen, bijvoorbeeld bij een kennis. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens de echte interviews en kom je professioneler over.

Ook kun je voorafgaand aan het daadwerkelijke interview een korte testopname maken waarin je enkele algemene vragen stelt. Zo kun je beoordelen of de apparatuur goed is geplaatst voordat je met het daadwerkelijke interview begint.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Interviews verwerken in je scriptie

Zodra je een kwalitatief goede geluidsopname van je interviews hebt, kun je verdergaan met het verwerken van de data om je onderzoeksvragen te beantwoorden.

Bekijk ook ons uitgebreide artikel over hoe je moet transcriberen

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je voor goede audio-opnamen bij een interview?

Als je interview wilt opnemen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je audio-opnamen van goede kwaliteit zijn.

  1. Kies goede opname-apparatuur. Zo kun je de audio later goed transcriberen.
  2. Kies een rustige interviewlocatie. Probeer plekken met veel achtergrondgeluid te vermijden.
  3. Plaats de opnameapparatuur op de goede manier. Leg de opname-apparatuur dicht bij de respondent neer, zodat diegene goed kan worden verstaan.
  4. Test je opnameapparatuur en interviewomgeving. Neem een testinterview af om de locatie en apparatuur te testen. Het is ook verstandig om bij het echte interview eerst een testopname te maken.
Wat zijn de taken van een interviewer?

Als interviewer heb je twee hoofdtaken:

  • Ten eerste is het belangrijk dat je van tevoren een goed interview ontwerpt met betrouwbare en valide vragen, zodat je de resultaten kunt verwerken in je scriptie.
  • Daarnaast is het van belang dat je ervoor zorgt dat respondenten zich vrij voelen om eerlijke antwoorden te geven.
Welke interviewvragen kun je beter vermijden?

Sommige vragen kun je als interviewer beter vermijden:

  • Lange vragen: Respondenten herinneren zich vaak maar een deel van de vraag en geven daardoor incomplete antwoorden.
  • Dubbelzinnige of meerledige vragen: Bijvoorbeeld, “Wat vind je van hedendaagse popmuziek in vergelijking met de popmuziek van vijf jaar geleden?”. Een oplossing is om de vraag op te splitsen in makkelijkere vragen.
  • Vragen met vaktermen: Over het algemeen moet je jargon in je vragen vermijden (behalve bij expert-interviews).
  • Sturende vragen: De vraag “Wat vind je leuk aan Amsterdam?” stuurt je respondent in een bepaalde (positieve) richting. Probeer zo neutraal mogelijke vragen te stellen. Dit verhoogt ook de validiteit van je onderzoek.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Dingemanse, K. (2021, 26 oktober). Vier tips om een interview op te nemen voor je scriptie. Scribbr. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/opnemen-interview/

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.