Juridische Leidraad: (Bijdragen) uit boeken & overige documenten
De verkorte verwijzing naar een boek (in de voetnoot) bestaat uit de achternaam van de auteur, het jaartal van publicatie en eventueel een paginanummer of onderdeelnummer.
In de literatuurlijst bestaat de bronvermelding uit de verkorte verwijzing (dikgedrukt, maar zonder afsluitende punt en paginanummer) en op de volgende regel de volledige verwijzing.
Die volledige verwijzing bevat volgens de Leidraad voor juridische auteurs de initialen en achternaam van de auteur, de titel en subtitel van het boek (cursief, regulier hoofdlettergebruik), eventueel een serienaam en -nummer (tussen haakjes), de plaatsnaam, de naam van de uitgever, en het jaartal.
Format voetnoot | Nummer voetnoot. Achternaam Auteur Jaartal, p. Paginanummer. |
---|---|
Format literatuurlijst | Verkorte verwijzing [zonder punt en paginanummer] Initialen Auteur. Achternaam Auteur, Titel boek. Subtitel (Serienaam en -nummer), Plaats van uitgave: Uitgever Jaartal. |
Voorbeeld literatuurlijst | Zonnenberg 2019 L.H.M. Zonnenberg, Het verrekenbeding (Recht en praktijk – Personen- en familierecht, deel 1), Deventer: Wolters Kluwer 2019. |
Inhoudsopgave
Boek met meerdere auteurs, redacteurs of bewerkers
Bij een boek met meerdere auteurs, redacteurs of bewerkers houd je de volgorde op het titelblad aan. Een boek van Macamo, De Graaf en St. Fleur vind je bijvoorbeeld onder de ‘M’ van ‘Macamo’.
Bij twee of drie auteurs
Bij een verkorte verwijzing of bronvermelding voor een boek met twee of drie auteurs, wordt een ampersand (&-teken) voor de achternaam van de laatste auteur geplaatst.
Bij vier of meer auteurs
Bij vier of meer auteurs noem je alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door ‘e.a.’ (en anderen).
Latere bewerkingen
Als een boek bewerkt is en je naar de bewerkte uitgave wilt verwijzen, vermeld je eerst de achternaam van de oorspronkelijke auteur, gevolgd door een schuine streep (/) en de achternaam van de bewerker.
De bronvermelding voor de bewerking van een handboek van Rood-de Boer door Verburg ziet er dan als volgt uit:
Verwijzing naar bijdrage uit (verzamel)bundel of boek
Als je wilt verwijzen naar een bijdrage uit een bundel, vermeld je de naam van de auteur van de individuele bijdrage. Als je daarentegen wilt verwijzen naar een gehele verzamelbundel, dan verwijs je wel naar de redacteur van de bundel.
De bronvermelding voor een bijdrage uit een bundel bevat naast de initialen en achternaam van de auteur ook de titel van de bijdrage, de initialen en achternaam van de redacteur, de afkorting ‘red.’ tussen haakjes, de titel en eventuele subtitel van de bundel (cursief), de plaats van uitgave, de naam van de uitgever, het jaartal en het paginabereik van de geciteerde bijdrage.
Format voetnoot | Nummer voetnoot. Achternaam Auteur Jaartal, p. Paginanummer. |
---|---|
Format literatuurlijst | Verkorte verwijzing [zonder punt en paginanummer] Initialen Auteur. Achternaam Auteur, ‘Titel bijdrage’, in: Initialen Redacteur. Achternaam Redacteur (red.), Titel bundel. Subtitel bundel, Plaats van uitgave: Uitgever Jaartal, p. Paginabereik. |
Voorbeeld literatuurlijst | Diepenbach 2018 M. Diepenbach, ‘Het recht op collectieve actie’, in: J.H. Bennaars e.a. (red.), De werknemerachtige in het sociaal recht. Een verkenning, Deventer: Wolters Kluwer 2018, p. 141-154. |
Format voetnoot | Nummer voetnoot. Achternaam Redacteur Jaartal. |
---|---|
Format literatuurlijst | Verkorte verwijzing [zonder punt] Initialen Redacteur. Achternaam Redacteur (red.), Titel bundel. Subtitel bundel, Plaats van uitgave: Uitgever Jaartal. |
Voorbeeld literatuurlijst | Bennaars e.a. 2018 Bennaars e.a. (red.), De werknemerachtige in het sociaal recht. Een verkenning, Deventer: Wolters Kluwer 2018. |
Als er alleen auteursnamen worden genoemd op de titelpagina, dan vermeld je die namen in plaats van de redacteursnamen. De afkorting ‘red.’ laat je dan weg.
Als een bundel meerdere keren voorkomt in de literatuurlijst, bijvoorbeeld als je zowel naar de gehele bundel verwijst als naar losse bijdragen uit die bundel, dan hoef je alleen bij de verwijzing naar de gehele bundel alle bibliografische gegevens te vermelden. Bij bronvermeldingen voor bijdragen uit de bundel laat je de titel van de bundel weg.
Verwijzing naar vertaalde werken
Als je wilt verwijzen naar een werk dat vertaald is, dan voeg je het oorspronkelijke jaar van uitgave toe aan de verkorte verwijzing. Ook vermeld je in de volledige bronvermelding de originele titel, het oorspronkelijke jaar van publicatie en de naam van de vertaler. In beide gevallen zet je die informatie tussen haakjes.
Verwijzing naar rapporten, scripties, niet-uitgegeven teksten en bronnen zonder auteur
Voor rapporten, scripties of niet-uitgegeven teksten hanteer je hetzelfde format als voor boeken. Eventueel kun je tussen haakjes extra informatie toevoegen over het type publicatie. Als de bron geen auteur heeft, dan gebruik je de (verkorte) titel op de auteursplaats (schuingedrukt). Dit is vaak het geval bij rapporten.
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Toevoeging van extra informatie aan bronvermelding
Naast de eventuele toevoeging van de serienaam en het serienummer, mag je ook informatie over de bijdrage van een andere auteur en gegevens over de uitgave opnemen in de bronvermelding:
- Na de auteursnamen: (met medewerking van …) of (met voorwoord van …).
- Na het jaartal: (ongepubliceerd) of (beperkte oplage) of (inzage: …).
- Na de titel:
- (serienaam en -nummer) bij een boek dat deel uitmaakt van een serie
- (ter ere van wie of ter gelegenheid waarvan de bundel is uitgegeven) bij een feestbundel.
- (oratie of diss. Plaats van de universiteit) bij een oratie of dissertatie.
Veelgestelde vragen
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar bronnen zonder auteurs?
-
Als de auteur van een bron onbekend is, vermeld je de titel op de plaats van de auteursnaam. Dit geldt zowel voor de verkorte verwijzing in de voetnoot als voor de volledige bronvermelding in de literatuurlijst. In tegenstelling tot de auteursnaam wordt de titel gecursiveerd.
Een bron zonder auteur wordt alfabetisch gesorteerd op basis van de titel.
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar rapporten, scripties en niet-uitgegeven teksten?
-
Je gebruikt voor rapporten, scripties en niet-uitgegeven teksten hetzelfde voetnoot– en bronvermeldingsformat als voor boeken. Eventueel voeg je tussen haakjes extra informatie toe over het publicatietype. Indien de bron geen auteur heeft, vermeld je de titel op de auteursplaats.
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar vertaalde werken?
-
Bij een verwijzing naar een vertaald werk voeg je het oorspronkelijke publicatiejaar toe aan de voetnoot. Bovendien neem je de originele titel, het oorspronkelijke publicatiejaar en de naam van de vertaler op in de bronvermelding in de literatuurlijst. De informatie staat in beide gevallen tussen haakjes.
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar een bijdrage uit een boek of bundel?
-
De bronvermelding in de literatuurlijst voor een bijdrage uit een boek of bundel bevat de initialen en achternaam van de auteur, de initialen en achternaam van de redacteur, de afkorting ‘red’ (tussen haakjes), de titel en eventuele subtitel (cursief), de plaats van uitgave, de uitgever, het jaartal en het paginabereik van de bijdrage.
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar een latere bewerking van een boek?
-
Om naar een latere bewerking van een boek te verwijzen, noem je de achternaam van de oorspronkelijke auteur, gevolgd door een schuine streep (/) en de achternaam van degene die het boek bewerkt heeft.
Dit zou een verwijzing zijn voor de bewerking van een boek van Kamerling-te Pas door Konings.
- Hoe verwijs ik volgens de Juridische Leidraad naar een bron met meerdere auteurs?
-
Bij een boek of tijdschrift met meerdere auteurs plaats je de auteursnamen in dezelfde volgorde als op het titelblad. Bij twee of drie auteurs plaats je een ampersand (&) voor de achternaam van de laatste auteur, zowel in de voetnoot als in de volledige bronvermelding.
Bij vier of meer auteurs vermeld je alleen de eerste auteursnaam, gevolgd door ‘e.a’ (wat ‘en anderen betekent). Dit doe je ook zowel in de voetnoot als in de literatuurlijst.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.