Een Wikipedia-artikel citeren in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Bij academische teksten moet je verwijzen naar de oorspronkelijke bron als je iemand anders tekst citeert of parafraseert of als je voortbouwt op iemands ideeën.

Wikipedia is een nuttige bron voor achtergrondinformatie die studenten vaak gebruiken bij de eerste fasen van het onderzoek. Als je je scriptie daadwerkelijk gaat schrijven, is het beter om een meer betrouwbare bron te vinden ter ondersteuning van je informatie, zodat je naar die bron kunt verwijzen.

Als je zeker weet dat je naar een Wikipedia-artikel wilt verwijzen, is het belangrijk dat je het juiste APA-format gebruikt voor de bronvermelding in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Naar Wikipedia-artikelen verwijzen

Om naar Wikipedia te verwijzen, zet je de auteur(s) (Wikipedia-bijdragers) van het artikel aan het begin van de bronvermelding. Hierbij wordt regulier hoofdlettergebruik toegepast. Daarna volgen de bewerkingsdatum, de titel van het artikel (schuingedrukt), de naam van de website (Wikipedia) en de URL.

Format Auteur(s). (jaar, dag maand). Titel artikel. Wikipedia. URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Wikipedia-bijdragers. (2021, 2 februari). Wereld van Harry Potter. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wereld_van_Harry_Potter&oldid=58226702
Verwijzing in de tekst (Wikipedia-bijdragers, 2021)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, gebruik je hetzelfde format, maar je draait de dag en maand om. Ook krijgt de maand een hoofdletter in het Engels.

APA raadt aan om te verwijzen naar een specifieke, gearchiveerde versie van het Wikipedia-artikel, zodat lezers zeker weten dat ze dezelfde versie raadplegen. Deze gearchiveerde versies kun je raadplegen door op de knop “Geschiedenis” te klikken en de laatste revisie te kiezen.

Where to find an archived version of a Wikipedia page

De datum die je toevoegt, is de datum waarop de revisie is gepubliceerd. Deze datum vind je helemaal onderaan de pagina of boven in de gele balk.

APA Generator

Voorkom plagiaat en doe de gratis plagiaatcheck.

Start gratis check

Is het verstandig om naar Wikipedia te verwijzen?

Meestal wordt het gebruik van Wikipedia als bron ontmoedigd bij academisch schrijven. Het kan zelfs zo zijn dat je onderwijsinstelling een regel heeft die Wikipedia als bron verbiedt.

Waarom wordt Wikipedia vaak als onbetrouwbaar gezien?

Wikipedia is een verzameling van informatie afkomstig van verschillende plekken, en geen originele bron op zichzelf. Over het algemeen citeer je alleen primaire en secundaire bronnen in een academische tekst. Daarnaast kan iedereen een Wikipedia-pagina bewerken, waardoor het moeilijk is om te bepalen hoe correct de informatie op die pagina is.

Dit betekent niet dat je Wikipedia helemaal niet kunt gebruiken. De site is vaak een goed middel om je onderzoek te starten, omdat in veel van de artikelen uitgebreid wordt verwezen naar de originele bronnen.

Hoe kun je Wikipedia op verstandige wijze gebruiken?

Je kunt vaak nuttige bronnen vinden door te kijken naar de secties “Bronnen, noten en/of referenties”, “Verder lezen” en “Externe links” onderaan een Wikipedia-artikel. Zoek naar betrouwbare bronnen, zoals wetenschappelijke tijdschriften, gepubliceerde boeken en officiële websites.

Soms wil je wellicht verwijzen naar algemene informatie (in plaats van specialistische informatie) die je hebt gevonden op Wikipedia. Als je dit doet, is het goed om de juistheid van de informatie onafhankelijk te controleren met een andere bron, voordat je ernaar verwijst.

Controleer of je bovenaan het artikel waarschuwingen ziet die suggereren dat de informatie onbetrouwbaar is. In dat geval kun je het artikel beter helemaal niet gebruiken, ook niet voor achtergrondinformatie.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 23 februari). Een Wikipedia-artikel citeren in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 november 2024, van https://www.scribbr.nl/bronvermelding/wikipedia/

Bekijk alle APA-voorbeelden

Betrouwbare bronnen voor in je scriptie | Uitleg & voorbeelden Bronnen beheren met Mendeley
Bronvermelding met Word Correct citeren | Uitleg, voorbeelden, video's en een checklist
Et al. | Betekenis, Uitleg & Voorbeelden Handleiding bronvermelding met Word
Hoe kun je parafraseren in je scriptie? Ibid. | Betekenis, Uitleg & Voorbeelden (Chicago)
de complete handleiding Overzicht bronvermeldingstijlen
Primaire en secundaire bronnen in je scriptie Wikipedia-artikel
Wanneer en hoe vat je bronnen samen Wat is een DOI? | DOI-nummer vinden & gebruiken
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.