Naar YouTube-videos verwijzen in APA-stijl | Format & Voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Als je naar een Youtube-video wilt verwijzen volgens de APA-stijl, bestaat je bronvermelding uit de persoon of organisatie die deze heeft geüpload, de naam van het kanaal (als deze afwijkt van de echte naam), de uploaddatum, de videotitel (schuingedrukt), “Video” tussen blokhaken, de naam van de website, en de raadpleegdatum en URL.

Dit format geldt niet alleen voor Youtube-video’s, maar ook voor video’s van andere websites, zoals Vimeo. Hierbij vervang je “YouTube” door de naam van die website. Films en documentaires hebben een ander format.

Je kunt ook onze gratis APA Generator gebruiken om Youtube-verwijzingen te genereren in APA-stijl.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Waar vind je de informatie om te verwijzen naar een YouTube-video?

De informatie die je nodig hebt voor je bronvermelding kun je makkelijk vinden op YouTube. De gegevens bevinden zich net onder de video, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien.

APA YouTube-video (7de editie)

Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Auteursnaam en kanaalnaam

De “auteur” van een YouTube-video is niet per se de persoon of groep die de video heeft gemaakt. APA schrijft voor dat je de uploader van de video opneemt in je bronvermelding op de plaats van de auteur. Dit maakt het makkelijker voor je lezer om de video te vinden.

Als de uploader iemand is van wie de echte naam bekend is en als deze anders is dan de naam van het kanaal, dan voeg je beide namen toe. De echte naam wordt geschreven in standaard opmaak, terwijl de naam van het kanaal tussen blokhaken wordt geplaatst. Hiervoor gebruik je dezelfde opmaak als op YouTube, waarbij je ook onconventionele hoofdletters en spatiegebruik overneemt.

Format Achternaam Uploader, Initialen. [Naam kanaal]. (jaar, dag maand). Titel video [Video]. YouTube. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Feoktistova, M. [beautygloss]. (2018, 25 augustus). Echtheid op social media [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 11 maart 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=VCH_nkkrgjE
Verwijzing in de tekst (Feoktistova, 2018)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, gebruik je hetzelfde format, maar hierbij draai je de maand en dag om en schrijf je de maand met een hoofdletter.

Als de echte naam van de auteur onbekend is of als de uploader geen individu is, voeg je alleen de naam van het kanaal toe (zonder blokhaken).

Scribbr. (2020, 26 juni). Wat is plagiaat en hoe voorkom je het? [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=6Mwdxn2pq9w&t=98s

Als de naam van het kanaal hetzelfde is als de echte naam van de auteur, hoef je deze maar een keer toe te voegen.

Van Dooren, J. (2021, 5 maart). Studeren alweer van de baan!? Vlog 1095 [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 19 maart 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=KYwIw7ZgB1E

Verwijzingen in de tekst voor YouTube-video’s

Voor een verwijzing in de tekst naar een YouTube-video gebruik je de naam die als eerste komt in de bronvermelding in de literatuurlijst. Hierbij maakt het niet uit of dit een echte naam is of de naam van het kanaal:

  • (Sjah, 2017)
  • (Radboud Universiteit, 2019)

Als je een specifiek deel van een video citeert of als je naar een specifieke passage verwijst, gebruik je een tijdstempel die overeenkomt met het begin van dit relevante moment in de video:

(Radboud Universiteit, 2019, 0:29)

Als de persoon die je citeert niet de uploader is, kun je het beste de identiteit verduidelijken in de tekst, zoals bij deze verwijzing naar een TED-talk:

Taalkundige en experimenteel psycholoog Steven Pinker legt in zijn TED-talk uit hoe onze woorden veel meer lading dragen dan wij denken (TED, 2005, 2:01).

Verwijzen naar een YouTube-kanaal

Soms wil je naar een heel kanaal verwijzen in plaats van een individuele video, bijvoorbeeld als je de inhoud van een kanaal in het algemeen bespreekt.

In dit geval gebruik je niet het jaar waarin het kanaal is gestart, maar “z.d.” (zonder datum), omdat de huidige inhoud van het kanaal relevant is. Je vervangt “Video” door “YouTube-kanaal” tussen de blokhaken.

Format Achternaam Uploader, Initialen [Naam kanaal]. (z.d.). Home [YouTube-kanaal]. YouTube. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Utrecht University. (z.d.). Home [YouTube-kanaal]. YouTube. Geraadpleegd op 19 oktober 2020, van https://www.youtube.com/user/UniversiteitUtrecht
Verwijzing in de tekst (Utrecht University, z.d.)

“Home” slaat op de homepagina van het kanaal. Als je naar iets anders verwijst, zoals het tabblad met video’s of playlists, vervang je “Home” door de naam van dat tabblad:

Utrecht University. (z.d.). Playlists [YouTube-kanaal]. YouTube. Geraadpleegd op 19 oktober 2020, van https://www.youtube.com/user/UniversiteitUtrecht/playlists

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). Naar YouTube-videos verwijzen in APA-stijl | Format & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 11 november 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/youtube/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.