Naar krantenartikelen verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeeld

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Een APA-bronvermelding voor een krantenartikel bestaat uit de auteursnaam, publicatiedatum, krantenkop, en de naam van de krant (schuingedrukt).

Een bronvermelding voor een gedrukte krant bevat een paginanummer of -bereik, terwijl bronvermeldingen voor online kranten een raadpleegdatum en URL bevatten. Dit format voor online krantenartikelen wordt niet gebruikt voor artikelen op nieuwssites die niet verbonden zijn aan een gedrukte krant (zoals nu.nl).

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Verwijzen naar gedrukte krantenartikelen

Gedrukte kranten bestaan vaak uit verschillende onderdelen (katernen) die ieder een eigen letter voor het paginanummer krijgen (bijvoorbeeld A1, B4). Voeg de letters in deze gevallen altijd toe aan de paginanummers in je APA-bronvermelding.

Krantenartikelen kunnen ook op meerdere pagina’s staan, waarbij het artikel soms wordt onderbroken door andere artikelen. Een voorbeeld hiervan is een artikel dat begint op de voorpagina en dat pas op pagina 20 verdergaat. Verwijs hierbij alleen naar de relevante pagina’s, waarbij je verschillende pagina’s scheidt met komma’s.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Krant, paginabereik.
Bronvermelding (literatuurlijst) Van Rooijen, M., & Hessels, T. (2020, 29 februari). Veel vrouwen voelen zich onveilig op donker busstation in Grave. De Gelderlander, A1, A4.
Verwijzing in de tekst (Van Rooijen & Hessels, 2020)

Je kunt ditzelfde format gebruiken voor kranten in pdf-vorm als de paginanummers zichtbaar zijn in het pdf-bestand.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Verwijzen naar online krantenartikelen

Als je het artikel hebt geraadpleegd via de website van de krant in plaats van in gedrukte vorm, dan voeg je een raadpleegdatum en URL toe in plaats van het paginabereik.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Krant. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Hessels, T. (2020, 7 maart). Jeugdgevangenis Hunnerberg in Nijmegen breidt uit en zo is het om er te werken. De Gelderlander. Geraadpleegd op 17 maart 2021, van https://www.ad.nl/nijmegen/jeugdgevangenis-hunnerberg-in-nijmegen-breidt-uit-en-zo-is-het-om-er-te-werken~a1f030f7/
Verwijzing in de tekst (Hessels, 2020)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, gebruik je nagenoeg dezelfde formats, maar je draait de dag en maand om. Ook wordt de maand met een hoofdletter geschreven in het Engels.

Verwijzen naar nieuwssites zonder gedrukte editie (online only)

Je gebruikt het APA-format voor krantenartikelen niet voor artikelen op nieuwssites, zoals nu.nl of nos.nl, die niet verbonden zijn aan een gedrukte krant.

In plaats daarvan gebruik je het bronvermeldingsformat voor een website. Hierbij schrijf je de titel van het artikel schuingedrukt, maar de naam van de website krijgt geen speciale opmaak.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Dorlo, C. (2021, 19 februari). Gele pinguïn mogelijk voor het eerst vastgelegd: Uitzonderlijk en waardevol. NOS Nieuws. Geraadpleegd op 14 maart 2021, van https://nos.nl/artikel/2369378-gele-pinguin-mogelijk-voor-het-eerst-vastgelegd-uitzonderlijk-en-superwaardevol
Verwijzing in de tekst (Dorlo, 2021)

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Hoe verwijs ik naar een bron zonder paginanummers volgens de APA-stijl?

Als je een specifieke passage uit een bron citeert of parafraseert, moet je de plaats van die passage aangeven in je verwijzing in de tekst. Als er geen paginanummers zijn (bijvoorbeeld als je naar een website verwijst), maar de tekst wel lang is, kun je sectiekoppen, paragraafnummers of een combinatie van de twee gebruiken:

(Abels, 2021, Resultatensectie, par. 1).

Sectiekoppen kunnen worden ingekort als dat nodig is. Kindle plaatsnummers kunnen niet worden gebruikt bij het citeren van een e-book, omdat deze onbetrouwbaar zijn.

Als je verwijst naar de bron als geheel is het niet nodig om een paginanummer of andere plaatsaanduiding te vermelden.

Wanneer moet ik “et al.” gebruiken bij APA-verwijzingen in de tekst?

De afkorting “et al.” (die “en anderen” betekent) wordt gebruikt om verwijzingen in de tekst met drie of meer auteurs in te korten. Dat werkt als volgt:

Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Wanneer moet ik een raadpleegdatum toevoegen aan een APA-verwijzing?

Volgens de Amerikaanse APA-richtlijnen hoef je alleen een raadpleegdatum toe te voegen als je verwijst naar websites of online artikelen die waarschijnlijk zullen veranderen na verloop van tijd. In de praktijk is het heel lastig om vast te stellen of je met een veranderlijke website te maken hebt, dus daarom raden we aan om altijd een raadpleegdatum op te nemen voor online bronnen zonder DOI of stabiele URL.

Dit kun je doen door het volgende toe te voegen op het eind van de bronvermelding:

Geraadpleegd op 16 januari 2023, van https://www.scribbr.nl/handleiding-apa-regels/

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). Naar krantenartikelen verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 11 januari 2025, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/krant/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.