APA 7de editie (2020) | De 14 belangrijkste wijzigingen

APA handboek 7de drukIn oktober 2019 introduceerde de American Psychological Association (APA) de 7de druk van het APA-stijlhandboek. Deze nieuwe druk vervangt de 6de editie die in 2009 is gepubliceerd.

Sinds 2009 is er veel veranderd in de academische wereld: er wordt meer verwezen naar online bronnen, het gebruik van inclusief en genderneutraal taalgebruik is belangrijker en de technologie die onderzoekers en studenten gebruiken, is geavanceerder.

De 7de druk omarmt deze veranderingen met betere en vooral uitgebreidere richtlijnen. Dit artikel behandelt de belangrijkste wijzigingen.

Gratis download: De Nederlandse APA-regels volgens de 7e editie

Bronvermelding volgens de APA-stijl

De richtlijnen voor bronvermelding zijn in de nieuwe editie eenvoudiger en duidelijker, vooral als het om online bronnen gaat.

In totaal bevat de 7de druk 114 voorbeelden van bronvermeldingen, variërend van boeken en tijdschriften tot audiovisuele media en sociale media. Voor elke categorie is een eenvoudig sjabloon gebruikt dat je helpt de richtlijnen te begrijpen en toe te passen.

De belangrijkste wijzigingen in de 7de druk zijn:

  1. De plaats van de uitgever wordt niet meer opgenomen in de bronvermelding.
    • Hawking, S. (2020). De antwoorden op de grote vragen. Houten, Nederland: Spectrum.
    • Hawking, S. (2020). De antwoorden op de grote vragen. Spectrum.
  2. De verwijzing in de tekst voor bronnen met drie of meer auteurs wordt al vanaf de eerste verwijzing ingekort. Je vermeldt dus alleen de naam van de eerste auteur gevolgd door ‘et al.’.
    • (Streefkerk, Hanssen, Jonker, & Everts, 2020)
    • (Streefkerk et al., 2020)
  3. De namen van maximaal 20 auteurs (in plaats van 7) moeten in de bronnenlijst worden vermeld voordat de bronvermelding wordt afgekort.
    • Jansen, T. C., Peters, M. J., Smits, G. L., Mulder, B. B., Verhoeven, R. S., Huisman, S. T., . . . Schipper, L. H. (2018).
    • Jansen, T. C., Peters, M. J., Smits, G. L., Mulder, B. B., Verhoeven, R. S., Huisman, S. T., Timmermans, F., Sanders, T. P., Dubbeldam, G., Bregman, H. L., Engelen, P., Bouwens, W. L., Tan, W., Wieman, F., Brasser, C., Bakker, A. B., Dongen, T., Hofman, W. E., Groen, G., . . . Schipper, L. H. (2018).
  4. DOIs worden opgemaakt als URL’s. Het label “doi:” is niet meer nodig.
    • doi: 10.1080/02626667.2018.1560449
    • https://doi.org/10.1080/​02626667.2018.1560449
  5. Voor e-books wordt het type, platform of apparaat (bijv. Kindle) niet langer opgenomen in de bronvermelding, maar wel de uitgever.
    • Brück, M. (2009). Women in early British and Irish astronomy: Stars and satellites [Kindle-versie]. https:/doi.org/10.1007/978-90-481-2473-2
    • Brück, M. (2009). Women in early British and Irish astronomy: Stars and satellites. Springer Nature. https:/doi.org/10.1007/978-90-481-2473-2
  6. Het verwijzen naar bijdragers die geen auteur of redacteur zijn is verduidelijkt. Wanneer je bijvoorbeeld een podcast-aflevering aanhaalt, moet de host van de aflevering worden opgenomen in de bronvermelding; voor een aflevering van een tv-serie worden de schrijver en regisseur van de aflevering vermeld.
  7. Het nieuwe handboek geeft tientallen voorbeelden van online brontypen, zoals podcast-afleveringen, posts op sociale media en YouTube-video’s. Ook wordt het gebruik van emoji’s en hashtags in bronvermeldingen uitgelegd.

Inclusief en genderneutraal taalgebruik

Het gebruik van inclusief en genderneutraal taalgebruik is de nieuwe standaard. Dit onderwerp wordt in de 7e editie in een apart hoofdstuk behandeld.

De richtlijnen voor de APA-stijl helpen auteurs om vooringenomenheid rond onderwerpen als geslacht, leeftijd, handicaps, afkomst en seksuele geaardheid te verminderen. Ook maken ze auteurs bewust van het gebruik van negatieve labels. Enkele nieuwe richtlijnen zijn:

  1. In het Nederlands kun je de neutrale meervoudsvorm gebruiken om naar een groep mensen te verwijzen.
    • De cliënt wordt geadviseerd over een passend zorgtraject, voordat hij wordt opgenomen.
    • Cliënten worden geadviseerd over een passend zorgtraject, voordat zij worden opgenomen.
  2. Beschrijvende zinnen hebben de voorkeur in plaats van labels.
    • De armen
    • Mensen die in armoede leven
  3. In plaats van brede categorieën, is het beter om categorieën te gebruiken die relevanter en specifieker zijn.
    • Ouder dan 65 jaar
    • Mensen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar

Opmaak van documenten volgens de APA-stijl

In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt. Enkele opvallende wijzigingen zijn:

  1. Meer flexibiliteit qua lettertypen; Calibri 11, Arial 11, Lucida Sans Unicode 10, Times New Roman 12 en Georgia 11 zijn allemaal toegestaan.
  2. De koptekst op de titelpagina bevat alleen nog de (verkorte) titel en het paginanummer, niet meer de woorden “Running head:”.
    • Running head: HET EFFECT VAN GOOGLE OP HET INTERNET
    • HET EFFECT VAN GOOGLE OP HET INTERNET
  3. De koptekst wordt in documenten van studenten helemaal weggelaten (tenzij je begeleider dit anders wil zien).
  4. De opmaak van koppen met level 3 tot en met 5 is bijgewerkt om de leesbaarheid te verbeteren.

APA-bronnengenerator voor de 7e editie

Met de gratis bronnengenerator van Scribbr kun je eenvoudig bronvermeldingen genereren volgens de nieuwe APA-richtlijnen. Probeer het zelf!

Scribbr APA Bronnengenerator

Gratis collegeslides

Ben jij een docent of professor die studenten wil onderwijzen over de 7de editie APA-stijl? Of ben je student en op zoek naar een bondig overzicht? Top! Je kunt onze slides gratis downloaden, aanpassen en verspreiden.

Open Google SlidesDownload PowerPoint

Bekijk ook onze collegeslides over andere onderwerpen in het Nederlands en Engels.

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer wordt de 7e editie in gebruik genomen?

De APA verwacht dat de meeste onderwijsinstellingen de 7e editie in het voorjaar van 2020 gaan gebruiken. Neem contact op met je begeleider of kijk op de website van het wetenschappelijk tijdschrift waarin je wilt publiceren om te zien welke APA-richtlijnen jij moet aanhouden.

Waar kan ik de APA-handleiding kopen of downloaden?

De Engelstalige APA-handleiding (7e editie) is te koop bij bol.com als een hardcover, paperback of spiraalgebonden versie. Je kunt ook een e-boekversie kopen bij RedShelf.

Scribbr heeft daarnaast een uitgebreide handleiding gemaakt genaamd ‘De Nederlandse APA-regels volgens de 7e editie’. Hierin hebben we de nieuwe richtlijnen aangepast naar het Nederlands. De handleiding is gratis te downloaden!

Wat is de meest recente editie van de APA-handleiding?

De 7e editie, gepubliceerd in 2019, is de meest recente editie van de APA-handleiding. De 6e editie, gepubliceerd in 2009, wordt echter nog steeds door veel hogescholen, universiteiten en uitgevers gebruikt.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Streefkerk, R. (2023, 24 februari). APA 7de editie (2020) | De 14 belangrijkste wijzigingen. Scribbr. Geraadpleegd op 16 december 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/wijzigingen-7e-druk/

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.