Is ChatGPT betrouwbaar? | Accuraatheid getest
ChatGPT, het populaire AI-taalmodel, is een indrukwekkend stukje technologie. Als reactie op je input kan de tool onmiddellijk vloeiende, menselijk klinkende antwoorden genereren. Maar hoe correct zijn die antwoorden?
Bij het testen van de tool zijn we tot de conclusie gekomen dat de taalmogelijkheden erg indrukwekkend zijn, maar dat de antwoorden niet altijd correct zijn. Wij adviseren ChatGPT te gebruiken als bron van inspiratie en feedback, maar niet als bron van informatie.
Hieronder leggen we uit wat ChatGPT goed doet en welke dingen de tool vaak fout doet. We onderzoeken ook waarom de antwoorden niet altijd betrouwbaar zijn en kijken naar de beste manieren om de chatbot verantwoord te gebruiken.
Waarvoor kun je ChatGPT goed gebruiken?
ChatGPT is getraind op een enorme hoeveelheid informatie, dus het is waarschijnlijk dat de tool in mindere of meerdere mate kennis heeft van vrijwel alles waarnaar je vraagt. De chatbot kan ook goed voorbeelden bedenken om antwoorden toe te lichten.
Bovendien kan ChatGPT de antwoorden aanpassen aan de behoeften van de gebruiker. Neem het volgende voorbeeld, waar we eerst op een algemene manier naar een onderwerp vragen en vervolgens om een eenvoudigere uitleg vragen.
Waarvoor kun je ChatGPT beter niet gebruiken?
Hoewel ChatGPT een groot aantal onderwerpen goed kan uitleggen, is het niet verstandig om zomaar te vertrouwen op de antwoorden zonder deze te vergelijken met betrouwbare bronnen. Als je een meer specifieke vraag stelt (die eenvoudig zou zijn voor een mens), gaat het al snel mis.
Hier is het antwoord van de tool duidelijk fout: zes van de zeven voorbeelden die de chatbot geeft eindigen op een dubbele “s”. Toch komt ChatGPT hier net zo zelfverzekerd over als bij een correct antwoord.
In dit geval is het makkelijk om vast te stellen dat het antwoord fout is, maar bij moeilijkere onderwerpen is het misschien niet zo duidelijk. Daarom is het belangrijk om de informatie die ChatGPT geeft te controleren aan de hand van betrouwbare bronnen.
Kan ChatGPT leren van zijn fouten?
ChatGPT zou in staat moeten zijn om te onthouden wat er al is gezegd in de chat en de tool zou ook moeten kunnen reageren op correcties van de gebruiker. De vraag is of de chatbot de feedback daadwerkelijk kan begrijpen en kan toepassen om eerdere fouten te herstellen.
We hebben geprobeerd ChatGPT te corrigeren na het foute antwoord, maar we ontdekten al snel dat de tool toch foute antwoorden bleef geven (ook al accepteerde ChatGPT de feedback). Dit suggereert dat de tool moeite heeft om correcties te begrijpen als de initiële vraag al niet goed begrepen wordt.
Bij een moeilijker grammaticaal onderwerp deed zich hetzelfde probleem voor. ChatGPT kon het eerste probleem waarop wij wezen wel oplossen, maar maakte daarbij een andere fout. Toen wij deze tweede fout corrigeerden, deed de chatbot alsof hij de feedback begreep, maar werd nog steeds geen correct antwoord gegeven.
Op de lange termijn zal ChatGPT waarschijnlijk leren van sommige fouten, omdat de tool voor toekomstige updates verder zal worden getraind op de gesprekken die nu met gebruikers worden gevoerd. In de context van een individuele chat lijkt het vermogen van de tool om feedback te begrijpen en vast te houden beperkt.
Waarom maakt ChatGPT fouten?
ChatGPT is een AI-taalmodel. De tool dient vloeiende en overtuigende antwoorden te geven op de input. De chatbot is getraind op veel tekst uit de meest uiteenlopende bronnen, waardoor ChatGPT allerlei onderwerpen kan bespreken. De antwoorden worden echter niet gegenereerd door informatie op te zoeken in een database. ChatGPT baseert zich op patronen die in de training aan bod zijn gekomen.
Stel dat je de tool vraagt om uit te leggen wat confirmation bias is. In dat geval zal ChatGPT niet denken “Wat weet ik over confirmation bias?”, maar denkt de tool eerder “Hoe ziet een uitleg over confirmation bias er meestal uit?” De antwoorden zijn meer gebaseerd op patronen dan op feiten, en de tool kan meestal geen bron noemen voor het gegeven antwoord.
Als je een ongebruikelijke vraag stelt, wordt deze beperking meteen duidelijk. Stel dat je vraagt of Frankrijk de hoofdstad van Parijs is. Een mens zou direct weten dat Parijs juist de hoofdstad van Frankrijk is, maar ChatGPT raakt in de war.
ChatGPT liegt niet met opzet, maar heeft ook geen goed begrip van wat goed en fout is. In dit geval begrijpt ChatGPT de vraag niet (omdat de vraag vreemd is) en spreekt de tool zichzelf tegen.
ChatGPT geeft meestal correcte antwoorden op vragen over algemene onderwerpen, maar kan dus gemakkelijk een fout antwoord geven of dingen verzinnen (ook wel hallucineren genoemd door de ontwikkelaars). Dit komt voornamelijk voor bij specifieke onderwerpen of vreemd geformuleerde vragen.
Hoe gebruik je ChatGPT op een effectieve manier?
Hoewel ChatGPT gepaard gaat met beperkingen, is het een fascinerende en nuttige tool. Je kunt ChatGPT gebruiken voor je schoolopdrachten en bij academisch schrijven, maar het is belangrijk dat je dit op een verantwoorde, effectieve en efficiënte manier doet.
Je kunt:
- ChatGPT vragen om algemene onderwerpen uit te leggen;
- ChatGPT gebruiken om te brainstormen of ideeën te verkennen voor onderzoeksvragen;
- ChatGPT vragen om feedback te geven op je tekst.
Je kunt niet:
- Vertrouwen op informatie van ChatGPT zonder betrouwbare bronnen te raadplegen ter controle;
- Verwijzen naar ChatGPT als bron van feitelijke informatie;
- Vragen aan ChatGPT om je opdrachten te maken (dit valt onder plagiaat).
Andere interessante artikelen
Op zoek naar meer informatie over ChatGPT, AI tools, retoriek en onderzoeksbias? Bekijk onze artikelen met uitleg en voorbeelden!
Veelgestelde vragen over ChatGPT
- Is ChatGPT een betrouwbare bron?
-
Nee, ChatGPT is geen betrouwbare bron voor feitelijke informatie en je kunt beter niet verwijzen naar de tool bij wetenschappelijk onderzoek. Hoewel de chatbot probeert nauwkeurige en correcte antwoorden te geven, zit de tool er vaak naast omdat de antwoorden gebaseerd zijn op patronen in plaats van feiten en data.
De CRAAP-test om de betrouwbaarheid van bronnen te evalueren maakt gebruik van vijf criteria: recentelijkheid, relevantie, autoriteit, accuraatheid en doel. ChatGPT voldoet aan minstens drie daarvan niet:
- Recentelijkheid: De dataset waarop ChatGPT is getraind stopt bij 2021, waardoor de data enigszins verouderd zijn.
- Autoriteit: Het is slechts een taalmodel en daarmee geen betrouwbare bron van feitelijke informatie.
- Accuraatheid: De tool baseert de antwoorden eerder op patronen dan op bewijs en kan geen bronnen citeren ter ondersteuning.
Je kunt ChatGPT dus beter niet aanhalen als betrouwbare bron voor een feitelijke bewering. Je kunt wel naar ChatGPT verwijzen om andere redenen, bijvoorbeeld als je een prompt hebt gebruikt voor je onderzoek.
- Waar haalt ChatGPT informatie vandaan?
-
ChatGPT is een AI-taalmodel dat werd getraind op een grote hoeveelheid tekst uit verschillende bronnen (bv. Wikipedia, boeken, nieuwsartikelen, wetenschappelijke tijdschriften). De dataset had informatie over gebeurtenissen tot 2021, wat betekent dat informatie over recentere gebeurtenissen ontbreekt.
Het is belangrijk om te begrijpen dat ChatGPT geen toegang heeft tot een database met feiten om je vragen te beantwoorden. In plaats daarvan zijn de antwoorden gebaseerd op patronen die de tool ontdekte in de trainingsgegevens.
ChatGPT is dus niet altijd betrouwbaar. De chatbot kan algemene kennisvragen meestal accuraat beantwoorden, maar kan ook gemakkelijk misleidende antwoorden geven op meer gespecialiseerde onderwerpen.
Een ander gevolg van deze manier van antwoorden genereren is dat ChatGPT gebruikte bronnen meestal niet nauwkeurig kan citeren. De tool weet niet echt op welke bron een specifieke bewering gebaseerd is. Het is het beste om alle informatie die de tool geeft te controleren met betrouwbare bronnen.
- Kan ik ChatGPT gebruiken om bronvermeldingen te genereren?
-
Nee, het is niet verstandig om bronvermeldingen te generen met ChatGPT. De chatbot is niet ontworpen voor dit doeleinde en heeft de neiging om bronnen te verzinnen die niet bestaan. Ook worden bronnen vaak gepresenteerd in het verkeerde format.
In plaats daarvan kun je beter een tool gebruiken die ervoor ontworpen is, zoals Scribbrs Bronnengenerator.
Je kunt ChatGPT wel op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld ter inspiratie, voor feedback of voor schrijfadvies.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.