Uitroepteken (Exclamation Point) (!) | Uitleg & Voorbeelden
Een uitroepteken (exclamation point) is een leesteken dat je aan het einde van een zin plaatst om een woord of zin te benadrukken. Andere leestekens die je plaatst om het einde van een zin aan te duiden zijn een punt en een vraagteken.
In je scriptie of een andere formele tekst kun je een uitroepteken (!) het beste zo veel mogelijk vermijden. Als je schrijft in academische stijl is het de bedoeling dat je de informatie zo wetenschappelijk en neutraal mogelijk formuleert. Uitroeptekens geven juist vaak een emotionele lading, uitroep of opwinding weer doordat een woord of zin(sdeel) wordt benadrukt.
Mocht je toch een uitroepteken willen of moeten gebruiken, bijvoorbeeld in een citaat uit je interviews, je voorwoord of een pakkende titel voor je scriptie, bedenk dan altijd goed waarom je het uitroepteken toevoegt en of deze reden duidelijk is voor de lezer.
Tip: Onze gratis Spellingscontrole zorgt ervoor dat je uitroeptekens altijd op de juiste plek staan.
Wat betekent een uitroepteken?
Je zet een uitroepteken (!) aan het einde van een zin om extra nadruk te leggen op een woord of zin(sdeel). Deze nadruk kan bijvoorbeeld een uiting zijn van:
- Een sterke emotie (e.g., woede, afschuw, enthousiasme, schrik, pijn, verwondering)
- Een waarschuwing
- Een bevel
- Een uitroep of kreet
Een uitroepteken wordt soms ook tussen twee haakjes geplaatst om nadruk te leggen op één woord, bijvoorbeeld om als schrijver een opvallend feit, verbazing of ironie te uiten.
Wanneer gebruik je een uitroepteken?
Je gebruikt een uitroepteken vooral in informele en meer persoonlijke teksten, bijvoorbeeld in correspondentie naar bekenden of in een column, en in verhalende teksten waarin gesproken wordt, bijvoorbeeld in een fictieverhaal.
In een formele tekst kun je uitroeptekens het beste vermijden. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij het gebruik van citaten of in een titel, kun je ervoor kiezen een uitroepteken toe te voegen.
Plaats van het uitroepteken
Bij een zin of paragraaf tussen aanhalingstekens (e.g., als je citeert) plaats je het leesteken altijd binnen de aanhalingstekens. Het sluitende aanhalingsteken plaats je direct na het uitroepteken en je plaatst geen punt.
Let op: Als je gebruikmaakt van de APA-stijl dan volg je de APA-richtlijnen voor citaten en plaats je wel een punt na de referentie die komt na een citaat tussen aanhalingstekens.
Als je zin eindigt op een afkorting waarin de letters worden gescheiden met punten, zoals a.s. of t.z.t., plaats je het uitroepteken na de laatste punt.
Let op: Het is gebruikelijk om afkortingen in je scriptie volledig uit te schrijven.
Veelgestelde vragen
- Wat is het symbool voor het uitroepteken?
-
Het symbool voor het uitroepteken is: !
- Wanneer gebruik je een omgekeerd uitroepteken?
-
Een omgekeerd uitroepteken (¡) is een Spaans leesteken dat we in de Nederlandse taal niet kennen.
Het omgekeerde uitroepteken wordt geplaatst aan het begin van een zin en geeft aan dat er extra nadruk moet worden gelegd op de uitspraak van de zin.
Het omgekeerde uitroepteken (of uitroepteken op de kop) vervangt het normale uitroepteken aan het eind van de zin niet. In plaats daarvan staan er twee uitroeptekens in de zin.
Je maakt het omgekeerde uitroepteken door op je toetsenbord Alt + Ctrl + ! ingedrukt te houden.
- Wat is uitroepteken in het Engels?
-
Uitroepteken in het Engels is exclamation point of exclamation mark.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.