Nawoord van een scriptie | Format & Voorbeeld

Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie, werkstuk of onderzoek. Je nawoord is een persoonlijkere maar nog steeds professionele tekst waarin je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.

De meeste studenten kiezen er voor om een voorwoord te schrijven in plaats van een nawoord. Mocht je gebruikmaken van een nawoord, dan zet je deze vóór de literatuurlijst en na de conclusie en eventueel de discussie of aanbevelingen.

Je eindigt je nawoord met je naam en daaronder de plaatsnaam en datum ten tijde van het schrijven. Een nawoord is meestal maximaal 1 A4 lang.

Voorbeeld nawoord scriptie

Wat hoort er in het nawoord?

Reflectie

In het nawoord heb je ruimte om te reflecteren en te evalueren. Het is belangrijk stil te staan bij jouw ervaringen van de afgelopen periode. Wat heb je geleerd, wat zou je de volgende keer anders doen? Is je blik op de onderzoeksvraag veranderd?

De volgende vragen kun je beantwoorden in je nawoord:

  • Wat ging er goed en wat niet?
  • Wat zou je de volgende keer anders doen?
  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Hoe was de samenwerking? (mocht je de scriptie met anderen hebben geschreven)
  • Wie wil je bedanken? (mocht je dit nog niet in het voorwoord/dankwoord hebben gedaan)

    Geen nawoord maar wil je toch reflecteren?

    Maak je liever geen gebruik van een nawoord, maar wil je toch een apart hoofdstuk hebben om te reflecteren, maak dan gebruik van een ‘Reflectie’-hoofdstuk. Dit kun je in plaats van een nawoord gebruiken.

    Let op
    Veel studenten zijn ook verplicht om een compleet reflectieverslag te schrijven. Het reflectieverslag wordt vaak apart geschreven en niet toegevoegd aan de scriptie.

    Dankbetuiging

    In een nawoord kun je de mensen bedanken die jou hebben geholpen en gesteund. In veel scripties wordt dit al gedaan in het voorwoord of in een apart dankwoord. Als je dus al een dankbetuiging hebt geschreven dan laat je dit in het nawoord achterwege.

    Wie helpt jou met nakijken?

    Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

    • Familie
    • Vrienden
    • Studiegenoten
    • Scribbr

    We staan altijd voor je klaar

    Ik-vorm

    Net als bij een voorwoord of dankwoord kan het nawoord in de ik-vorm worden geschreven. Het nawoord mag een persoonlijke noot bevatten, maar blijf altijd professioneel.

    Wat hoort er niet in het nawoord?

    Het is belangrijk om te weten dat een nawoord niet over het onderwerp van de scriptie gaat. In het nawoord schrijf je niets meer over het onderzoek en de bevindingen hiervan. Een nawoord heeft alleen betrekking op jouw eigen ervaringen.

    Heb je verbeterpunten die betrekking hebben op het onderzoek dan horen deze in de discussie, niet in het nawoord.

    Voorbeeld nawoord

    We hebben een voorbeeld van een nawoord geschreven, zodat je kunt bekijken hoe een nawoord eruit kan komen te zien.

    Voorbeeld nawoord

    Het schrijven van deze scriptie heb ik als erg interessant en leerzaam ervaren. Ik ben erg trots op het resultaat en blij dat ik deze periode kan afronden.

    Het plan dat ik in januari had bedacht is gedurende het proces gewijzigd. In plaats van een kwantitatief onderzoek heb ik een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Door de interviews die tijdens het onderzoek zijn gehouden, weet P&S nu precies wat de respondenten belangrijk vinden. De resultaten die uit de interviews zijn gekomen zijn erg interessant voor P&S en kunnen nu geïmplementeerd worden in het bedrijf.

    Het was voor mij lastig om de oorspronkelijke plannen los te laten, omdat kwalitatief onderzoek voor mij onbekend terrein was. Mijn stagebegeleider, de heer Spector, heeft mij ervan overtuigd dat we deze richting moesten kiezen voor het onderzoek. Gelukkig heb ik dat van hem aangenomen. Ik heb erg veel geleerd van het uitvoeren en verwerken van het kwalitatief onderzoek. Daarnaast heb ik geleerd om niet bang te zijn voor onbekend terrein, hiervan leer je juist het meest.

    Het implementeren van de resultaten is de volgende stap bij P&S en mij is gevraagd om hierbij mee te helpen. Vanaf september ga ik hiermee aan de slag bij P&S.

    Mike Ross

    Tilburg, juli 2022

    Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

    Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

    • Academisch taalgebruik
    • Onduidelijke zinnen
    • Grammaticale fouten
    • Interpunctie
    • Verboden woorden

    Bekijk het voorbeeld

    Checklist: Nawoord

    0 / 6

    Goed bezig!

    Je nawoord zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

    Alle checklisten bekijken Terug naar nawoord checklist

    Veelgestelde vragen over het nawoord

    Waarvoor wordt een nawoord gebruikt?

    Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.

    Waar in de scriptie plaats je het nawoord?

    Als je ervoor kiest een nawoord toe te voegen aan je scriptie, plaats je dit hoofdstuk vlak voor de literatuurlijst.

    Wanneer kies je voor een dankwoord?

    In de meeste gevallen kies je alleen voor een los dankwoord als je heel veel mensen wilt bedanken. Bij een scriptie is dit meestal niet het geval, waardoor je het dankwoord beter kunt opnemen in je voorwoord.

    Citeer dit Scribbr-artikel

    Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

    Scharwächter, V. & Mertens, M. (2023, 31 maart). Nawoord van een scriptie | Format & Voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 16 december 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/nawoord-van-een-scriptie/

    Wat vind jij van dit artikel?
    Veronique Scharwächter

    Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.