Gepubliceerd op
28 oktober 2022
door
Julia Merkus.
Bijgewerkt op
10 april 2024.
Echter is een voegwoord dat een tegenstelling aangeeft, net als het meer gebruikelijke “maar”. Je legt hiermee meer nadruk op de beperking die wordt opgelegd aan het andere deel van de zin.
Aangezien het woord formeler klinkt dan “maar”, wordt “echter” meestal in geschreven taal gebruikt. Echter kan ook voorkomen als bijwoord.
Echter komt vaak voor aan het begin van de zin. In dat geval is het nodig om na “echter” een komma te plaatsen, voordat je de hoofdzin vervolgt.
Corrigeer direct alle taalfouten in je tekst
Zorg ervoor dat je tekst foutloos is. Upload je document om al je fouten te corrigeren.
Inversie na “echter”
In de praktijk wordt vaak inversie toegepast na gebruik van “echter”. Dit betekent dat het onderwerp en de persoonsvorm worden omgedraaid. Dit gebruik wordt steeds vaker goedgekeurd, maar niet alle taalkundigen zijn het daarmee eens.
Daarom adviseren wij om geen inversie toe te passen na gebruik van “echter”.
Wat is een synoniem voor echter?
Er zijn meerdere synoniemen voor echter:
Maar
Niettemin
Toch
Doch (formeel, ouderwets)
Nochtans (formeel, ouderwets)
Wat is het verschil tussen maar en echter?
In principe betekenen “echter” en “maar” hetzelfde. Ze worden wel op een andere manier gebruikt en “echter” is formeler en sterker dan “maar”. Daarom kom je “echter” bijna niet tegen in gesproken taal.
Gebruik
In formele teksten is het beter om je zin niet met “maar” te beginnen. In plaats daarvan lijm je de zinnen aan elkaar met een komma.
Betekenisverschil (sterkte)
“Echter” is formeler dan “maar”. Daarom voelt het gebruik van “echter” niet natuurlijk aan in alledaagse taal. In academische teksten kun je zowel “echter” als “maar” gebruiken, maar het gebruik van “maar” vergroot de leesbaarheid van de tekst.
Corrigeer direct alle taalfouten in je tekst
Zorg ervoor dat je tekst foutloos is. Upload je document om al je fouten te corrigeren.
Andere interessante taalartikelen
Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!
Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.