Hoeveel woorden heeft een scriptie?

Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang. Je moet nagaan wat de eisen zijn van je opleiding om exact te weten hoeveel woorden je moet schrijven.

Let op: een grote scriptie is niet per se beter dan een kleine scriptie. Het belangrijkste is om kort en krachtig te schrijven, zodat je scriptie goed leesbaar is.

Aantal woorden en pagina’s

De volgende gegevens zijn schattingen op basis van de scripties die we bij Scribbr ontvangen. Voor het tellen van het aantal woorden tellen de bijlagen niet mee.

Hbo Universiteit Bachelor Universiteit Master
Aantal woorden 12.000-18.000 7.000-12.000 12.000-20.000
Aantal pagina’s (400 woorden per pagina) 38-45 18-30 30-50

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

De vereisten van je opleiding

Iedere opleiding stelt andere eisen aan de grootte van je scriptie. Doe je een bacheloropleiding rechten aan de universiteit dan zal je waarschijnlijk een literatuuronderzoek moeten doen. Deze scripties zijn vaak niet groter dan 8.000 woorden. Zit je op het hbo en doe je een commerciële opleiding? Dan is je scriptie vaak rond de 15.000 woorden.

Zodra je gaat beginnen aan je scriptie is het verstandig om eerst uit te zoeken hoe groot je scriptie maximaal mag zijn. Veel studenten denken in het begin dat ze met moeite een scriptie van een normaal formaat kunnen schrijven, maar achteraf zal je merken dat je al snel te veel woorden hebt.

Is een grote scriptie beter dan een kleine scriptie?

Nee! In een grote scriptie zit vaak veel herhaling en ontbreekt een krachtige en duidelijke conclusie. Daarnaast zijn je begeleiders niet blij met een lange scriptie. Waarom? Simpel, het kost ze meer tijd om je scriptie door te nemen.

Ons advies: houd het kort maar krachtig.

Scriptievoorbeelden bekijken

Veelgestelde vragen

Hoeveel woorden heeft een scriptie?

Het aantal woorden in een scriptie hangt af van het niveau, het aantal studiepunten dat je krijgt en de richtlijnen van individuele opleidingen (controleer deze goed).

Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang (zonder bijlagen).

Let op: een grote scriptie is niet per se beter dan een kleine scriptie. Het belangrijkste is om kort en krachtig te schrijven, zodat je scriptie goed leesbaar is.

Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?

De gemiddelde duur van een scriptie ligt tussen de 3 en 12 maanden, waarbij je meestal 6 maanden bezig bent (ongeveer 1 semester). Hoe lang het proces precies duurt, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een goede planning.

Wat zijn studiepunten?

De studielast voor een vak of opleiding wordt uitgedrukt in studiepunten (ECTS of credits). Hierdoor kunnen vakken met elkaar worden vergeleken en weten studenten en docenten hoeveel tijd ze ongeveer kwijt zijn aan de voorbereiding, de colleges en de opdrachten.

Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Stel dat je 12 studiepunten krijgt voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2021, 28 oktober). Hoeveel woorden heeft een scriptie?. Scribbr. Geraadpleegd op 3 december 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/hoeveel-woorden-heeft-een-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.