Mixed-methods-onderzoek | Uitleg met voorbeelden
Mixed-methods-onderzoek (mixed methods research) combineert elementen van kwantitatief en kwalitatief onderzoek om zo je onderzoeksvraag te beantwoorden. Mixed-methods-onderzoek kan soms een beter en vollediger beeld geven dan enkel kwantitatief of kwalitatief onderzoek, omdat de voordelen van beide methoden worden gecombineerd.
Mixed-methods-onderzoek wordt vaak gebruikt bij multidisciplinair onderzoek, medisch onderzoek en onderzoek in de sociale of gedragswetenschappen.
Wanneer gebruik je mixed-methods-onderzoek?
Mixed-methods-onderzoek is vaak de goede keuze als je denkt dat het niet genoeg is om slechts een van beide soorten data te verzamelen om je onderzoeksvraag te beantwoorden. Er zijn meerdere redenen om voor mixed-methods-onderzoek te kiezen:
- Generaliseerbaarheid: Kwalitatief onderzoek gaat vaak gepaard met een kleinere steekproefgrootte dan kwantitatief onderzoek, waardoor de resultaten moeilijker te generaliseren zijn. Bij mixed-methods-onderzoek wordt gecompenseerd voor dit nadeel met een grotere steekproefgrootte. Hierdoor is de externe validiteit hoger.
- Context: Je kunt bevindingen soms beter in een bepaalde context plaatsen door meerdere methoden te combineren. Vaak kun je je kwantitatieve data aanvullen of verrijken met kwalitatieve data.
- Geloofwaardigheid: Als je meerdere methoden gebruikt om data te verzamelen, kunnen je resultaten geloofwaardiger overkomen. Als de data overeenstemmen, draagt dit bij aan een hogere validiteit van je conclusies. Dit noem je triangulatie (van methoden).
Soms geef je in je onderzoeksvraag al aan hoe je kwantitatieve en kwalitatieve methoden combineert in je onderzoek, maar je kunt hier ook pas op ingaan in de onderzoeksopzet of methodesectie.
Let op: Mixed-methods-onderzoek betekent niet alleen dat je twee soorten data verzamelt. Het betekent ook dat je je verdiept in de relatie tussen de twee soorten onderzoek en dat je een manier bedenkt om beide soorten data samen te voegen tot één conclusie. Mixed-methods-onderzoek is vaak complexer dan kwalitatief of kwantitatief onderzoek.
Mixed-methods-onderzoeksdesigns
Er zijn verschillende soorten mixed-methods-onderzoeksdesigns. De designs kunnen van elkaar verschillen op het gebied van het onderzoeksdoel, de timing van de dataverzameling en het belang van ieder type data.
In dit artikel houden we de Engelstalige namen aan voor de verschillende designs, omdat deze het meest gebruikelijk zijn.
Convergent parallel
Bij een convergent parallel design verzamel je de kwantitatieve en kwalitatieve data op hetzelfde moment, maar je analyseert ze individueel. Nadat je beide analyses hebt afgerond, vergelijk je de resultaten om een conclusie te kunnen trekken.
Embedded (geïntegreerd)
Bij een embedded design (geïntegreerd design) verzamel en analyseer je beide soorten data op hetzelfde moment, maar het ene type data is belangrijker voor je onderzoek dan het andere type. Het onderzoek is ofwel overwegend kwantitatief van aard ofwel overwegend kwalitatief van aard.
Dit is een goede benadering als je niet veel tijd of middelen hebt om je onderzoek uit te voeren. Je kunt een embedded design gebruiken om je conclusies te versterken of aan te vullen met het andere type data.
Explanatory sequential (verklarend sequentieel)
Bij een explanatory sequential design (verklarend sequentieel design) vindt de kwantitatieve dataverzameling plaats voordat je begint met de kwalitatieve dataverzameling en -analyse.
Je gebruikt dit type design als je denkt dat je kwalitatieve data de kwantitatieve data kunnen verklaren en in een betere context kunnen plaatsen.
Exploratory sequential (verkennend sequentieel)
Bij een exploratory sequential design (verkennend sequentieel design) vindt eerst de kwalitatieve dataverzameling en -analyse plaats, gevolgd door de kwantitatieve dataverzameling en -analyse.
Je kunt dit design gebruiken om het onderwerp te verkennen en hypothesen te formuleren. Vervolgens kun je kwantitatieve data gebruiken om je kwalitatieve bevindingen te controleren.
Voordelen van mixed-methods-onderzoek
Het beste van beide werelden
Als je de twee soorten data combineert, profiteer je van de gedetailleerde, rijke inzichten van kwalitatieve data en de generaliseerbaarheid en hoge externe validiteit van kwantitatieve data. De sterke punten van het ene type data kunnen vaak opwegen tegen de zwakke punten van het andere type data.
Flexibiliteit
Mixed-methods-designs zijn vaak flexibeler dan andere soorten designs. Je kunt aspecten van diverse onderzoekssoorten combineren om zo de meest informatieve resultaten te verzamelen. Zo kun je in één onderzoek een theorie formuleren én hypotheses testen. Dit komt niet vaak voor bij onderzoeken die uitsluitend kwantitatief of kwalitatief van aard zijn.
Nadelen van mixed-methods-onderzoek
Werklast
Mixed-methods-onderzoek is erg arbeidsintensief. Het verzamelen, analyseren en samenvoegen van twee soorten data in één onderzoek kost veel tijd en moeite. Daarom wordt dit type onderzoek vaak uitgevoerd door een multidisciplinair team in plaats van door een individu. Ook is mixed-methods-onderzoek vaak duurder dan een onderzoek dat uitsluitend kwantitatief of kwalitatief van aard is.
Verschillende of tegenstrijdige resultaten
Als je analyse tot tegenstrijdige resultaten leidt, kan het erg lastig zijn om een duidelijke conclusie te formuleren. Als de kwalitatieve en kwantitatieve data niet overeenstemmen of als je bang bent dat er confounding variabelen zijn, kan het onduidelijk zijn hoe je verder moet.
Aangezien kwalitatieve en kwantitatieve data vaak heel verschillend zijn, kan het ook moeilijk zijn om een manier te vinden waarop je de resultaten op systematische wijze kunt vergelijken.
Veelgestelde vragen
- Wat is het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek?
-
Kwantitatief onderzoek heeft betrekking op getallen en statistiek, terwijl kwalitatief onderzoek over woorden en betekenissen gaat.
Met kwantitatieve onderzoeksmethoden kun je een hypothese toetsen door systematisch data te verzamelen en te analyseren, terwijl je met kwalitatieve methoden diepgaand onderzoek kunt doen naar ideeën en ervaringen.
- Welke onderzoeksmethoden horen bij de soorten onderzoek?
-
Je kunt voor ieder soort onderzoek kwalitatief of kwantitatief onderzoek en desk- of fieldresearch doen. Zo kun je literatuuronderzoek doen, interviews houden, enquêtes afnemen, observaties doen of een focusgroep houden. Ook een case study behoort tot de mogelijke onderzoeksmethoden.
- Wat is mixed methods design?
-
Mixed methods design is de Engelse term voor het mixed-methods-onderzoek, waarin kwalitatief onderzoek en kwantitatief onderzoek gecombineerd wordt.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.