Literatuur zoeken met Google Scholar
Google Scholar is een fijne zoekmachine om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Met behulp van enkele trucjes kun je sneller en beter zoeken naar net dat ene superfijne artikel voor in je scriptie.
Wat is Google Scholar?
Google Scholar is een aparte zoekmachine van Google om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Met Google Scholar kun je door meerdere databases (bijv. ScienceDirect, JSTOR en Wiley Interscience) zoeken vanuit één zoekvak. De zoekresultaten kunnen bestaan uit:
- verwijzingen naar artikelen;
- verwijzingen naar voorpublicaties en working papers;
- verwijzingen naar boeken (selectie uit Google Books);
- verwijzingen naar geciteerde artikelen of boeken (citaten);
- verwijzingen naar patenten en juridische documenten.
Deze bronnen worden verkregen via academische uitgeverijen, professionele organisaties, universiteiten en andere wetenschappelijke organisaties.
Zoekcriteria van een wetenschapper
Google Scholar sorteert de zoekresultaten met een algoritme waarin verschillende factoren gecombineerd worden zoals: de titel en de tekst, waar het gepubliceerd is, wie het geschreven heeft en hoe vaak en hoe recent naar het onderzoek is verwezen. Op die manier zoekt Google Scholar naar artikelen zoals een wetenschapper dat zou doen.
Zoeken met Google Scholar
Google Scholar kun je bereiken via http://scholar.google.nl. Zet voordat je begint met zoeken je VPN-verbinding (van de universiteit) aan, of ga op de universiteit zitten. De toegang tot een artikel is namelijk niet altijd gratis. Via het netwerk van je universiteit krijg je tot meer artikelen direct toegang.
Google Scholar heeft handige specifieke zoekfuncties. Zo kun je bijvoorbeeld op een bepaalde auteur zoeken, uit een bepaald journal of tussen een bepaalde periode. Deze geavanceerde zoekfuncties vind je door op het pijltje in de zoekbalk te klikken.
Verder zijn er nog een aantal zogenaamde operators die je kunt toevoegen aan je zoekopdracht om specifieker te zoeken:
- De operator “+”. Veelgebruikte woorden (bijvoorbeeld lidwoorden), letters of cijfers worden gewoonlijk door Google genegeerd. Met de “+” geef je aan dat in dit geval het woord meegenomen mag worden in de zoekresultaten, zoals “+de Saussure”.
- De operator “-“. Soms wil je dat een bepaald zoekwoord niet meegenomen wordt. Zo ben je misschien op zoek naar bronnen over autisme, maar wil je niets weten over autisme in het onderwijs. Dan gebruik je: “autism –education”.
- Aanhalingstekens. Zoek je op een bepaald zinsdeel, zet dit zinsdeel dan tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen op dit exacte zinsdeel. Bijvoorbeeld: “lexicale variaties”.
- De operator “OR”. Hiermee worden alle resultaten getoond die één of meer van de zoekwoorden bevatten, zoals “gestures OR body language”.
- De operator “intitle”. Alleen de resultaten waarbij het zoekwoord in de titel van het document voorkomt worden weergeven, zoals bij “intitle:economy principle”.
Resultaten in Google Scholar
Je kunt vanuit de zoekresultaten op verschillende manieren de volledige tekst bekijken. In de rechterkolom staat vaak [PDF], [DOC], [HTML] of FULLTEXT (via je universiteit) vermeld. Dit zijn gemakkelijke links om direct naar het document door te klikken. Een andere optie is op de titel klikken, boven de beschrijving, waarmee je op een pagina komt met een link naar het document.
Lukt dit niet, dan kun je het nog proberen via de ‘all versions’-link onder de beschrijving of de link ‘more’.
Sinds kort kun je de gevonden artikelen opslaan in Google Scholar via ‘Mijn bibliotheek’. Je kunt deze activeren door linksboven je zoekbalk op ‘Mijn bibliotheek te klikken’. Let op: hier heb je wel een Gmail-account voor nodig.
Veelgestelde vragen
- Wat is Google Scholar?
-
Google Scholar is een aparte zoekmachine van Google om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Met Google Scholar kun je door meerdere databases (bijv. ScienceDirect, JSTOR en Wiley Interscience) zoeken vanuit één zoekvak.
Hiermee vindt je voorpublicaties, wetenschappelijke artikelen, boeken en andere wetenschappelijke bronnen.
- Wat is een literatuuronderzoek of literatuurstudie?
-
Literatuuronderzoek (ook literatuurstudie of literature review genoemd) is een methode om bestaande kennis over je onderwerp of probleemstelling te verzamelen. Deze kennis vind je in verschillende bronnen, zoals wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken, papers, scripties en archiefmateriaal.
Het resultaat is niet alleen een beschrijving van de gevonden informatie, maar ook een kritische bespreking van de meest relevante informatie. Een literatuuronderzoek kan op zichzelf staan of deel uitmaken van een groter geheel.
- Hoe voer je een literatuuronderzoek of literatuurstudie uit?
-
Je voert een literatuuronderzoek of literatuurstudie uit in vier stappen:
- Voorbereiden: Je oriënteert je, bakent het onderwerp af, en bepaalt zoekwoorden.
- Literatuur verzamelen: Je verzamelt relevante literatuur door te zoeken in databases, via zoekmachines, en in literatuurlijsten van gevonden publicaties.
- Literatuur beoordelen en selecteren: Je maakt een selectie, waarbij je alleen relevante en kwalitatief hoge bronnen overhoudt.
- Literatuur verwerken: Je kunt je bronnen uitgebreid beschrijven en evalueren, of de informatie verwerken in je probleemanalyse of theoretisch kader.
- Wat is bepalend voor de betrouwbaarheid van literatuuronderzoek?
-
Voor de betrouwbaarheid van literatuuronderzoek is de mate van wetenschappelijkheid van je bronnen bepalend maar ook of je geen toevallige fouten maakt tijdens het zoeken, en het waarderen en het combineren van de bevindingen uit de relevante en gewaardeerde literatuur.
- Wat is bepalend voor de validiteit van literatuuronderzoek?
-
De validiteit van literatuuronderzoek wordt bepaald door de relevantie van de bron voor het beantwoorden van de hoofdvraag en deelvraag (inhouds– en begripsvaliditeit) en de wijze waarop je zoekt (interne en externe validiteit).
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.